2016. 10. 27.

Hogyan látta XII. Piusz pápa az 1956-os forradalmat?

A L’Osservatore Romano vatikáni napilap 1956-os forradalomról szóló korabeli cikkei alapján készített összeállítást a Vatikáni Rádió magyar szerkesztősége, tisztelegve XII. Piusz emléke előtt, aki három pápai enciklikát és két rádiószózatot tett közzé 1956 őszén a magyarok ügyében.


Talán nem is volt még egy olyan történelmi esemény, melynek kapcsán római pápa két hét leforgása alatt ennyit tett volna egy nemzet megmentése érdekében: három enciklikát jelentetett meg, és két rádiószózatában Isten nevében emelte fel a szavát, hogy megóvja a vérontástól és a szabadság eltiprásától a magyarokat.

Hogy végül a zsarnokság és a tehetetlenség ellenére 1956 októbere a szabadság érett gyümölcse lett, abban elévülhetetlen érdeme van XII. Piusz pápának. A Vatikáni Rádió idei ünnepi műsora az ötvenhatos forradalomra és szabadságharcra emlékezve tisztelgett az ő emléke előtt is. A L’Osservatore Romano vatikáni napilap korabeli cikkeit felolvasva adtak ízelítőt abból, hogyan látta a katolikus egyház feje a 20. század közepén a magyarok magányos szabadságharcát.
A Vatikáni Rádió összeállítását a korabeli hírekből és írásokból ITT olvashatják és hallhatják.
Forrás és fotó: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése