2016. 10. 28.

Ismét halasztottak Rádulyék perében

Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) ügyészének késlekedése miatt újabb halasztást rendelt el pénteken délelőtt a marosvásárhelyi bíróság bírója a Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester perében.
raduly dna vn 006_b 
Ráduly Róbertnél és a csíkszeredai városházán még 2015 április 29-én tartottak házkutatást a DNA ügyészei (archív felvétel)
Az idén március 30-án megkezdett ügyet április 27., május 25., június 27. és szeptember 21. után immáron hatodik alkalommal halasztották el. Ezúttal azért, mert a per kezdete óta az alkotmánybíróság nyáron hozott döntése értelmében azokban a jogorvoslati keresetekben, amelyek tárgya a hatáskör nem megfelelő módon történt gyakorlása, nem elég csupán a fenti vádat megfogalmazni, hanem tételesen rá kell mutatni, hogy az illető tisztségviselő melyik törvénynek melyik cikkelye szerint milyen hivatali visszaélésre alapos gyanút jelentő cselekedetet követett el. Erre alapozva a DNA által korrupció gyanújával beidézett tisztségviselőket kizárólag egy megnevezett törvénycikkelyre hivatkozva lehet hivatali visszaélésért felelősségre vonni, és amennyiben a feltételezés bizonyítást nyer, elmarasztalni.
Az alkotmánybíróságnak ezt kimondó döntése a Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester perének legutóbbi, szeptember 21-i tárgyalásán már mindkét – alperes és felperes – fél számára ismert volt, és a DNA ügyésze ígéretet tett arra, hogy mihamarabb benyújtja a vádat alátámasztó okiratot. Csakhogy az elmúlt öt hétben ezt nem tette meg. A péntek délelőtti tárgyaláson kiderült, hogy azért, mert a bukaresti hatóság alkalmazottja az elmúlt időszakban betegszabadságon volt, így a dokumentumot egyetlen példányban az október 28-ai tárgyaláson iktatta. „Az ügyészség pénteken pontosította, hogy milyen törvénycikkelyt szegtek meg védenceim, amely kapcsán hivatali visszaéléssel gyanúsíthatóak. Ezért kértünk halasztást, hogy kellőképpen felkészülhessünk a védelemre” – ismertette lapunkkal az alperesek ügyvédje, Máté Attila.
Mivel a DNA ügyésze egyetlen példányban nyújtotta be az okiratot, a jogi procedúra szerint az alperesnek a bíróság fogja közvetíteni, azért azonban, hogy ez a periódus lerövidüljön és a következő, november 21-ei időpontig kellőképpen áttanulmányozható legyen, a vádlottak jogi képviselőjének kérvényeznie kell a dokumentum másolatát.
Eszerint tehát Ráduly Róbert Kálmánnal és Szőke Domokossal még nem közölték tételesen, hogy választott elöljárókként melyik törvényt sértették meg a Hargita és Kovászna megye ortodox püspöksége kárára, amelyért a DNA vizsgálatot rendelt el ellenük. 

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése