2017. 03. 04.

Hajrá csíki hokisok! Hajrá Székelyföld!

Tisztelt Ünneplő Testvéreim! A testedzést, a sportot az egészség erősítésére, a lelki egyensúly megőrzésére, a különböző fajú, nemzetiségű és állapotú emberek közti testvéri viszony gondos ápolására végezzük. Ez a létesítmény a csíki ifjúság, fiatal lányok és fiúk javára emelték. Amikor megáldjuk a műjégpályát, megköszönjük Istennek, hogy erőt adott nekünk arra, hogy örömmel szolgáljunk neki. Megköszönjük, hogy támogatókat is adott.
Szolgáljon e létesítmény a testgyakorlására, mert amikor a test megerősödését segítjük elő, az hasznára van a lélek egyensúlyának is, miáltal a csapatmunka elősegíti a testvériséget és a barátságot.
A múlt évben Márton Áron-év volt. A nagy püspök arra intett: "Minden nép annyit ér, amennyi értéket magából ki tud termelni. S addig él, amíg életét saját erejével tudja táplálni." A Székelyföldi Jégkorong Akadémia célja, hogy a küzdő szellemű székely ifjúságból értéket termeljen ki. A helyi Önkormányzat pedig saját erejével igyekszik ifjúságunkat táplálni.
Most a Szent László-évben vagyunk. A lovag király erényeit, küzdő szellemét igyekezzünk kiművelni. Ő az ország keleti részében, Magyarország védelmére telepítette a székelységet. Ezt a feladatot - minden földtérképezés ellenére - már a tizedik évszázada híven teljesítjük. Szent Lászlóhoz és őseinkhez híven szolgálja ez az új intézmény népünk megmaradását és megerősödését.
Juvenalis latin költő az első századvégén és a második század elején írta: "Orandum est, ut sit mens sana in corpore sano! - Azért imádkozzunk, hogy ép testben ép lélek legyen!"
A Mens Sana Alapítvány keretében, melynek plébániánk is tulajdonosa, létesült műjégpálya szolgálja az itt korcsolyázókat, hokizókat, azokat is, akik az itt folyó tevékenységet irányítják, vagy bármi módon közreműködnek.
Könyörögjünk: Urunk, Istenünk, szüntelenül magasztalunk téged, aki mindent csodálatosan elrendezel, az ember munkáját és tevékenységét bölcsen irányítod, s megengeded, hogy a fáradt test és lélek felüdüljön a pihenés nyugalmában és a tisztességes szórakozásban.
Kegyesen kérünk tehát, Urunk, hogy ez az épület a szabadidőt és a szellem felüdülését szolgálja a test és lélek egészségének megerősítésére. Akik itt összejönnek, edzenek, játszanak, képességeiket ki tudják bontakoztatni, gazdagodjanak a csapat munka és szellem, valamint a testvéri kapcsolatok ápolásában, és örömmel dicsérjenek téged. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.
A műjégpályán és az ide betérők életén legyen a mi Istenünk, az Atya + A Fiú + és Szentlélek áldása. Ámen.
Íme a rövid tudósítás:
**
Felavatták és ünnepélyesen megnyitották a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) első sátortetős mobil műjégpályáját Csíkszeredában.
Molnar Lajos jegpalyaavato Csikszereda gn 002_b
A himnuszok után Kenéz Zselyke, a Csíkszeredai ISK műkorcsolyázója a magyar és székelyföldi futball, illetve jégkorong szurkolók körében népszerű Ismerős Arcok Nélküled című dalára mutatott be egy korcsolyás performanszt.
Molnar Lajos jegpalyaavato Csikszereda gn 004_b
Ezt követően a Székelyföldi Jégkorong Akadémia képviselője konferálta fel a felszólalókat. Először Tánczos Barna szenátor, az akadémia elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A szenátor kiemelte, hogy „magyarországi barátainknak, Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, a helyi önkormányzatoknak, polgármestereknek köszönhetően új időszámítás kezdődhet a jégkorong utánpótlás-nevelésben, amelynek része a csíkszeredai Molnár Lajos Jégpálya is”.
Molnar Lajos jegpalyaavato Csikszereda gn 013_b
Ezután Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke vette át a szót. A politikus hangsúlyozta, hogy a Székelyföldi Jégkorong Akadémia megléte azért fontos, mert „szükség van egy olyan intézményre, ahol minden korosztály tud korcsolyázni, jégkorongozni. Biztos, hogy ezek közül a gyerekek közül lesznek sokan, akik az utánpótlást gazdagítják, és előbb-utóbb nagy csapatokban, világversenyeken fognak részt venni, és sikeres jégkorongozókká válnak”.
Molnar Lajos jegpalyaavato Csikszereda gn 016_b
A magyar kormány küldöttségében Brendus Réka a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője mondott beszédet. Brendus Réka felvetette, „ha igaz az a mondás, hogy Csíkszeredában minden gyerek korcsolyával a lábán születik, bízhatunk abban, hogy ez az új jégpálya az elkövetkezendő években egyre több gyereket sarkall majd arra, hogy kipróbálja magát ebben a sportágban”. Végezetül sok sikert kívánt azon munka folytatásához, amely „oly sok tehetséget ad a jégkorongnak és a közösségünknek”.
Molnar Lajos jegpalyaavato Csikszereda gn 007_b
Ezt követően Stoica Krisztina többszörös országos dobogós helyezett kűrjét láthatták a jelenlévők.
Negyedikként Zsigmond Barna Pál, Csíkszereda volt főkonzulja tartotta meg köszöntőbeszédét. Újpest jelenlegi alpolgármestere beszédében tolmácsolta a Magyar Jégkorong Szövetség elnökségének, Such György elnöknek és Kovács Zoltán főtitkárnak jókívánságát: „Azt kívánjuk, hogy sok ilyen létesítmény épüljön itt Székelyföldön, és minél több székely gyerek kezdjen el hokizni”.
Molnar Lajos jegpalyaavato Csikszereda gn 026_b
A jégpálya működtetőjének képviseletében Ráduly Róbert Kálmán Csíkszereda polgármestere szólalt fel. A polgármester szerint Csíkszereda a „magyar ajkú jégkorong közepe. Belőlünk táplálkozott megannyi hely: valamikor Sepsiszentgyörgy, aztán Kézdivásárhely, Marosvásárhely, Budapest, Székesfehérvár, és még sorolhatnánk”. Ráduly Róbert beszéde végén azt emelte ki, hogy „felnőtt csapat nélkül, akármilyen széles utánpótlás-bázis van, ha nincsenek példaképek, ha nincs ahová felemelkedni, akkor nincs jégkorong”. Ezért arra kérte a jelenlévő elöljárókat, a városi és székelyföldi jégkorong központok képviselőit, hogy közösen tegyenek azért, hogy a Csíkszeredai Sportklub felnőtt jégkorongcsapata újra méltó helyére kerüljön, mert szerinte „addig lesz jégkorong Székelyföldön, amíg Csíkszereda a zászlóshajó”.
Molnar Lajos jegpalyaavato Csikszereda gn 033_b
A beszédek után Darvas-Kozma József, címzetes esperes áldotta meg a létesítményt (lásd a bevezető szöveget),  majd harmadik fellépőként Ráduly Réka mutatta be műkorcsolyás performanszát. A megnyitót követően nyílt jégkorongedzést és összetartást tartottak a fiataloknak.
Molnar Lajos jegpalyaavato Csikszereda gn 023_b


székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése