2019. 04. 18.

Nagyheti és húsvéti liturgia - 2019 Csíkszereda, Szent Kereszt

Nagyheti És Húsvéti Liturgia - 2019


1. Nagycsütörtökön este 7 órakor, az Oltáriszentség  szerzésének és a papság szentségének alapítása. A szentmisében a lábmosás szertartása.  A szentmise végén oltárfosztás, amit csendes szentségimádás követ. A liturgia előtt fél órával már gyónási lehetőséget kínálunk.

Nagycsütörtöki szentmise, lábmosás, oltárfosztás - képek.


2. Nagypénteken Urunk kínszenvedésére és halálára emlékezünk. Szigorú böjt van. 7,30-kor Jeremiás siralmai, alatta gyónási alkalom.
15 órakor keresztút. 
A liturgiát, régiesen csonkamisét este 6 órakor kezdjük. Passió, szentbeszéd, egyetemes könyörgések. A szentkereszt leleplezése és hódolat a szentkereszt előtt. Szentáldozás, szentségimádás éjfélig.

3. Nagyszombaton reggel 7,30-kor Jeremiás siralmai, alatta gyóntatás. Vízszentelés.
Este 8 órakor a Millenniumi-templomtéren fényünnepséggel kezdjük a vigília-misét. Részletesen a vigíliáról: Rövid lucernárium, fényünnepség: tűzszentelés, a húsvéti gyertya meggyújtása, örömének (ez a mai vigília első része). Az Egyház bízva Isten szavában és ígéretében arról elmélkedik, hogy milyen nagy csodatetteket művelt az Úr kezdettől fogva népével (ez a második rész, az igeliturgia), egészen addig, amíg a feltámadás napjának közeledtével a keresztségben újjászületett új tagjaival együtt (ez a harmadik rész) meghívást nyert ahhoz az asztalhoz, amelyet halála és feltámadása által terített népének az Úr (negyedik rész).
Végül a feltámadási liturgia és körmenet, áldás és a pápai himnusz és nemzeti imánk következik. A vigíliára hozzanak gyertyát magukkal.
Fotó: Nagy István

4. Húsvétvasárnapja, Urunk feltámadásának ünnepe.
Reggel 8 órakor ünnepélyes ételszentelés a város Főtéren, ezért a 7 és 8 órás mise elmarad.
Szentmise a Millenniumi templomban: 9
30 ; 11; 1215; 17 és 19.
Szent József kápolnában
830 és 16 órakor.  
Szécsenyben 10 órakor.

5. Húsvéthétfőn vasárnapi miserend: 7, 8, 930 ; 11; 1215; 17 és 19 .
6. Keddtől hétköznapi miserend: reggel 6,30; 7 és 19 órakor.


Mindnyájuknak kegyelemteljes húsvétot adjon a Feltámadt Üdvözítő.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése