2019. 04. 26.

Bérmálkozóknak - 20. A keresztény családi élet

Nagyszüleim: László Gergely és Darvas Katalin

2         A cél a családban keresztény módon élni. Az ember gyámoltalan élőlény, 18 éven át a szülők támogatására szorul, hogy megállhassa helyét az életben. Isten ezzel is megmutatta a család fontosságát. Ott kapja a gyermek az első és legmélyebb benyomásokat, és ott találja meg földi élete értelmét. 
        A világ befolyásolja a családi életet is. Miért köt legtöbb ember házasságot? Önző boldogságkeresésből. A házasság nem emberi találmány, hanem Istentől való. Előírásaival, törvényeivel éppen ezt akarja, hogy senki se hirtelenkedje el a házasságát, ne rontsa el előre. Ne a múló érzelmek  és változó érdekekre (érzéki, birtokló szeretetre) építse házasságát, mert azok nem bírják el, hanem a krisztusi tanításra: a tisztelő, értékelő, önfeláldozó, odaadó szeretetre.
1. A házasság Isten szándékában. 
a) A házasság a teremtés rendjében, Istentől való (KEK 1602). Isten rendelte mindjárt a teremtés kezdetén (Ter 2,18-19). Más tulajdonságokat adott a férfiba, aki erős, bátor és vállalkozó, de gyengédségre és gondozásra szorul; másokat a nőbe, aki gyengéd, figyelmes, szolgálatkész, de védelemre, támaszra szorul, hogy egymást kiegészítsék. A kettő közötti házassági kapcsolat olyan erős, hogy elhagyja apját és anyját.
b) A házasság a bűn uralma alatt (KEK 1606). A bűn és a szenvedély a házasságnál sem állt meg, azt is bemocskolta. Jézus állította vissza a házasság eredeti tisztaságát: amit Isten egybekötött, ember szét ne válassza. (Mt 19,3-9).
2. Házasság az Úrban (KEK 1612). Krisztus szentséggé tette a házasságot, egy olyan állapot, amelyben Istent szolgáljuk a házasságból származó kötelességek hűséges teljesítése által. A férfinak úgy kell szeretnie feleségét, mint Krisztus az Egyházat és fordítva. (vö. Ef 5,21-33)
- A szentség megerősíti és tökéletesíti azt az emberi szeretetet, amely a hitvestársakat egymáshoz vezette. Segíti, hogy egymást mind jobban megértsék és elfogadják, lelkileg is egy emberré váljanak, akik egy akarattal látnak neki életük feladatainak.
- A szentség erősíti a felbonthatatlanságot, a sírig tartó hűséget.
- A felvevők folyamatos közreműködése szükséges a házasságban (vö. KEK 1625). A szentség nem automatikusan fejti ki hatását, szükséges a felvevők jó akaratú közreműködése.
- A házasság célja: a házastársak java és nyitottság a termékenységre (vö. KEK 1652). Vállalni, elfogadni és felnevelni a gyermeket úgy, hogy boldogulni tudjon a földön és Istent is megtalálja.  
László Gergely és Katalin leszármazottai
3. A házasság szentség, ezért az Egyház illetékes a házasság kérdésében, ezért hozza a házasságra vonatkozó előírásait és törvényeit. 
a) Csak az előtte kötött házasságot tekinti érvényes szentségi házasságnak.  
b) Aki már egyszer szentségi házasságot kötött az Egyház előtt, és elvált, többé szentségi házasságot nem köthet.  
c) Az Egyház az isteni törvények és számos tapasztalata alapján tiltó és bontó házassági akadályokat állít fel. Pl. vegyes vallás.
d) A felmentés feltétele, hogy a nem katolikus fél biztosítja a katolikus félnek a zavartalan vallásgyakorlatot és összes gyermekeik katolikus keresztelését és nevelését. (CIC 1125. kán.).
4. Aki családot alapít, annak ismernie kell a házasélettel és családi élettel járó kötelességeket, hogy felkészülhessen rájuk.
5. Fel kell készülni a házasságra, ha ez még távolinak tűnik is, de jó ezeket ismerni, hogy majd, amikor az ideje eljön, mindenki felelősségteljesen tudja megtenni ezt a nagy lépést.
20 gyermekes Lukács Ernő
**

Viccek a családból

Hogy jó szülő váljék belőled - dolgozd fel az alábbi 8 kérdést

Életadó szeretetközösség

Előző témák:

2018-ban bérmálkozóknak 17. 
2018-ban bérmálkozóknak 19.

 

 

 

 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése