2019. 07. 11.

Az igazi szeretet nem ismert különbségtételt


Fotó - Tamási Zsolt
Június 24-én egy édesapa és nyakába kapaszkodó kislánya holttestét találták meg a Rio Grande folyó partján, Mexikó és az Egyesült Államok határán. Úgy találtak rájuk arccal lefelé fordulva, ahogy az édesapa, Óscar Martínez pólójában fogta a kétéves Valériát, s a kislány jobb karjával édesapja nyakát karolta. Az ikonikus fotó, amely az erőszak és nyomor elől Észak-Amerika felé menekülő közép-amerikai migránsok szenvedéséről árulkodik, bejárta az egész világot. 
A vatikáni sajtó szerint „a Szentatya mély szomorúsággal látta annak az apukának és kislányának a fényképét. A pápát mély fájdalommal tölti el a haláluk, imádkozik értük és minden migránsért, akik életüket veszítették, miközben a háború és a nyomor elől menekültek.” Az igazi szeretet nem ismer különbségtételt akkor, amikor bajbajutott emberekről van szó, hanem segít, amint tud. A szentatya ismeri a nyomorban élő emberek életét. Ezért mélyen együttérez a háború és nyomor elől menekülőkkel, és szeretettel pártfogolja. Ő nem az ideológiai hódítók, az Európát elfoglalni akaró migránsokért száll síkra, hanem a szegény nyomorgókért. Ahogy a vetések közt akad konkoly, úgy a menekülők közt is akadnak ideológiai hódítók, de emiatt a háború és nyomor elől menekülőket nem lehet kirekeszteni. A migránsok elbírálása és befogadása az érintett országok feladata. 
Fotó - Tamási Zsolt
A világ ma egy nagycsalád, és szeretetben kell élnünk, ezt Isten a szívünkbe írta és az ajkunkra adta. A szívünk iránytűje a Szentlélek, aki a világban is működik, életre kelti a sokféle társadalmi szeretetet, az emberi szolidaritást. Így nemcsak békében tudunk élni, hanem Istennek is öröme telik bennünk. Mózes utolsó beszédében Isten parancsainak megtartására buzdítja népét: „Egészen közel van hozzád a törvény, a szádban és a szívedben, így hozzá szabhatod tetteidet.” (MTörv 30,10-14) Mai rohanó és érzéketlen világunkban is van mondanivalója Jézusnak. Ő a törvénytudóval kimondatta, hogy a szeretet kötelez, nemzetiségtől és vallástól függetlenül is. (Lk 10,25-37) A szamaritánus példája napjainkban is követendő. 
Nemrég történt Franciaországban, hogy egy idős katolikus asszony, aki keresztet viselt a nyakában, a vonaton egy begipszelt lábú muszlim fiatal imámnak átadta a helyét. Az imám addig sok rosszat gondolt a keresztényekről, de ezek után elgondolkodott az előítéleteiről, olvasni kezdte a Bibliát, változtatott addigi nézetein, és megkeresztelkedett. 
Persze ehhez kellett az ő nyitottsága, de a történet alapvetően a felebaráti szeretetről szól, pontosabban arról, hogy Isten rajtunk, embereken keresztül is meg tud érinteni másokat. 
Krisztus a világmindenség értelme, célja, alapja (Kol 1,15-20), ezért a bűn és pusztulás mélységébe zuhant mindenség csak általa menekülhet meg. Általa változik meg a szívünk, és nem fog uralkodni rajtunk a gonoszság, a gyűlölet.



„Uram, örök életet adó igéid vannak.” Jn 6,68.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése