2021. 08. 02.

Krisztus világa, 2021. július-augusztus, Szemle

Jézusi életünk az Eucharisztia által
Leggyakrabban használt szavaink: találkozó, találkozás, hálózat és kapcsolattartás. Nem csoda, mert a teremtett anyag- és élővilág a kötődések, a találkozások és a kapcsolatok sorozatában létezik, alakul és fejlődik. A jó találkozások – ezt már mindannyian tapasztaltuk – lelki örömmel, valamint életgazdagító feljődéssel alakítják szeretetben az életünket. Örökérvényű Ady emberi melegséget és megértést esdő vallomása:  „Szeretném, hogyha szeretnének/ S lennék valakié/, Lennék valakié.” Itt a földön lehetünk valakié, egy családé, egy közösségé néhány évtizedig, de tartós szeretetben lenni örökre valakié, csak az Istennel lehetünk.  Jézus ezért rendelte az Eucharisztiát, az újszövetségi papságot, hogy akik megkeresztelkedtünk, áttudjuk venni a Fiú életstílusát, és találkozzunk az Atyával úgy, mint a Fiú. Ebben segít a szentmise, az eucharisztia ünneplése. A szentmisével nem a magunk, hanem az Isten Fiának emberségben élt életét éljük. A szentáldozással a mi életünk beleasszimilálódik Jézus istenemberi lényébe és azzal egészen eggyé lesz, annyira, hogy Fiában bennünket is átölel Atyánk a Szentlélekben. Így leszünk valakik örökre. Ezért mondták az őskeresztények: Nem élhetünk szentmise nélkül! (2. oldal)
Örök evangélium – Ez az én testem… A szemtől-szembe jelenléti kapcsolatot bontja ki Belon Gellért püspök.  Jézus merte a dologi lét személytelenségét vállalni, és remélte azt, hogy az emberiség megtanul a dolgok mögé látni, és felfedezi a mennyei Atya jóságos kezét a legkisebb és legegyszerűbb dolgokban is.
Premontreiek, 900 éve A Premontrei Kanonokrendet Szent Norbert alapította majd’ 900 éve, 1121 karácsonyán Prémontré erdőségében, ahonnét a szerzetesrend a nevét is kapta. Az alapító célja volt, először is megtartani a hagyományos szerzetesség kereteit, másrészt lelkipásztorként az emberek között lenni. Egy premontrei atya ezt egyszer  így fogalmazta meg: ha összegyúrunk egy bencést és egy világi papot, kapunk egy premontrei szerzetest. A rend újkori jelmondata: Minden jó ügyért készen! A rend sajátos tevékenysége a tanítás mellett a plébániai lelkipásztorkodást kell említsük – írja Boldvai Márton Bertalan premontrei atya. A csornai apátsághoz tíz település tartozik, kilenc templommal. Végzik a lelkipásztori munkát, mégis a szerzetesi közösségben élnek. A Nagyváradi apátság ellátására három templom van bízva, ahol székelyföldi atyák is éltek. A szöveges-képes bemutató a 4-6. oldalon olvasható.
Az állítólagos jelenésekről – a Dante emlékévben – Exc. dr. Jakubinyi György érsek írása. Egy állítólagos Piacenzai jelenés kapcsán, az ottani püspök nyilatkozatában Dante Isteni színjátékának 6 sorát idézi, hogy az igazságot megvilágítsa. (7. oldal)
Az örömkönnyes játékok – Képek és szöveg az Olimpiai játékok idején. Háromszoros aranyérmesünk, Szilágy Áron fotója, a hármas dobogó és a szimbolikus Tokiói olimpiai lángvivők mellett megtudhatjuk, hogy az újkori Olimpiai játékok kifejezetten vallásos jellemzőkkel bírtak. A modern olimpia alapítója, Pierre de Coubertin állítja, hogy az ókori és a modern olimpiai mozgalom első és lényeges ismertető jele a vallás. A sport világ üzenetét egyházi nyelven szentháromságos életnek mondunk, vagyis tudjunk a jó kezdeményezői lenni, tudjunk a jónak befogadói lenni és tudjunk közösségben, csapatban, kalákában dolgozni! Erre ösztönöz a sport, az Olimpia is. (8-9. oldal)
Amiért élni érdemesLen Rita tanár, szülő gondolatai mindenkinek. A feltett kérdésre: Hogyan éljünk értelmes életet? Választ kapunk, ha nem azt kutatjuk, hogy mit várhatók el én az élettől, hanem, hogy mit vár el az élet tőlem? Ekkor tudunk értelmet találni az életünkben. És arra bíztat a cikk szerzője, hogy bármilyen hivatást élünk meg, töltsük ki a ránk bízott teret, tudjuk kiteljesíteni életünket. (10-11. oldal)
Idegenek – kis történet Apuka, mi mikor megyünk kukázni? Bács Béla János elbeszélése.  
A koldulásról – Sárközi Sándor piarista atya írása.  
Csomagnyi szeretet – Heike Helmechen-Menke a pandemia kihatása gyermekekre. (12k)
Ég és föld között Istennel – Ezer Székely Leány Napja – Írás és kérdések dr Bakó Mária Hajnalkától.  
52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapest 2021 – Program. Részletes információkért keressék fel a NEK hivatalos honlapját: a www.iec2020.hu (15. oldal)
Az ember a legerősebb – Benedek Elek meséje. Szinte minden héten medvés híradásokat hallunk, ezért választottuk a gyerekek részére Elek apó meséjét. Mellette a derűs oldal két mém-jén és egy viccen derülhetünk.  
CSIT 2021. augusztus 10-14. – Infók és jelentkezés. Szó van a CSIT céljáról, előadóiról, lelki programokról. (18.)  
Keresztrejtvény – Szent Ágostontól származó mondást rejt. Bemutatjuk júniusi megfejtőinket és a támogatót.  
A hátlapon Babits Mihály: Eucharistia c. verse a közeli NEK-re hangol.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése