2021. 08. 21.

Ne ítélkezz!

Egy gyászruhás házaspár 1884-ben leszállt a Bostonban a vonatról. A Harvard Egyetemre tartottak. Ott megszólították az Egyetem titkárát: Szeretnénk a rektor úrral beszélni.

- Sajnálom, a rektor úr nagyon foglalt.

- Semmi baj, várunk - válaszolta az asszony.

A titkár figyelmen kívül hagyta őket. Ezek csak vártak, és végül a titkár úgy döntött, hogy bevezeti őket a rektorhoz. Az asszony így szólt: - Leland Jr. egyetlen fiúnk, egy évig itt tanult a Harvardon. Szerette itt, de Firenzében meghalt. Az ő emlékére szeretnénk valamit itt felépíteni.

- Asszonyom - mondta, nem emelhetünk szobrot mindenki számára... Ha megtennénk, ez a hely temetőnek tűnne.

- Ó, nem - válaszolta az asszony. Úgy gondoltuk, hogy szívesen adományozunk egy épületet az egyetemnek.

A rektor végig mérte a vendégeket, majd olyat mondott, amitől megszabadul a látogatóktól: - Egy épületet! Van ötletük, mennyibe kerül egy épület? Több mint hét és fél millió dollárt fektettünk be a Harvard épületébe!

Jane Elisabeth elhallgatott és kis szünet után ezt mondta férjének: - Kedvesem, miért ne építhetnénk egy újat ott, és azoknak akik értékelik majd.

Az elnök arcára zavarodottság ült ki. Mr. Leland Stanford és felesége felállt és távozott. A kaliforniai Palo Altóba utaztak és 1885-ben megalapították a Leland Stanford Junior Egyetemet fiúk emlékére, melyet 1891-ben avattak fel. Ez az Egyetem ma az első helyen áll a világon. 

Ugye, nem a ruha teszi az embert?

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése