2022. 02. 21.

Krisztus világa, 2022. február, Szemle

 Család -  Házasság hete címen a II. Vatikáni Zsinat Egyház a mai világban lelkipásztori konstitúció tanítását idézzük: a házasság és a család szent voltáról; a hitvesi szerelemről; a házasság termékenységéről; a hitvesi szerelem és az emberi élet tiszteletéről; és amit hansúlyosan kiemelt, hogy a házassággal és a családdal mindenkinek törődnie kell.

A Szentháromság földi ikonja, mintája az emberi család, ahol az apa-anya-gyermekek kölcsönös szeretetben és felelősségben egy családot alkotnak. A szentháromság az égi kép, amelynek mására a földi családnak is épülnie kell. Ma az új világrend a pénzre épül és a velejáró ’istenekre’: a kapzsiságra, az önzésre és a könyörtelenségre. A pénzvilág igyekszik kiiktatni az Egyházat és Isten törvényeit, neki nem kell az erkölcsi renden alapuló élet. Ez a gondolkodás húzódik meg a népesség csökkentése hangoztatása mögött. Ezzel támadják a családot és a személyt. A terveik végrehajtására már az iskolás gyerekek LMBTQ-érzékenyítésével állnak elő. Ezért gyűlölnek minden nevelést, amely nincs az ellenőrzésük alatt. Az új világrend eszméje a sátán agyában született. Minden sugallata az övé, mert egy Isten nélküli világrendszer.

A Krisztus világa keresztény családok havilapja segítségével, és mind jóakaratú emberrel együttműködve igyekszünk segítséget nyújtani a családoknak, ami korunkban megkönnyíti az életet. És ezzel a kívánsággal zárul a vezércikk: Kedves Olvasó, légy te is a családok védelmezője és a keresztény sajtó jó apostola.

Örök evangélium – Bellon Gellért püspök elmélkedése a boldogságokról és jajokról. Rámutat, hogy Jézus nem abszolutizálja sem a szegénységet, sem a gazdagságot. Érzéket akar adni tanításával, hogy észrevegyük a szegénység örök életre segítő adottságait és a gazdagság veszélyeit. És mindkettőhöz érteni kell,  körülbelül úgy, ahogy Szent Pál is megfogalmazta a Filippieknek: Tudok nélkülözni (4,12)

Legnagyobb a szeretet – Oláh-Gál Elvira interjúja Ft. Tamás József ny. püspökkel felszentelésének 25 évfordulója kapcsán. A püspök személyes vallomása gyermekkoráról, arról, hogyan is van két szülőfaluja, hiszen saját fiának tekinti Csíkszentsimon és Madéfalva. Megismerjük életútját a papi pálya felé és a gyulafehérvári kisszemináriumi időszakát. A néhány évi papi szolgálat után a Hittudomány Főiskolán a kispapok lelkivezetője 1972-től 1997-ig püspökké történt kinevezéséig. 1997. március 1-jén Csíksomlyón szentelték püspökké, 25 éve és hálaadó szentmiséjét március 6-án a csíksomlyói kegytemplomban fél 11 órai kezdettel végzi. (4-5. oldalon)

Szent József jelenései 2. – Befejező rész Jakubinyi érsek atyától. Két olyan jelenést mutat be, amelynek nincs még egyházi elismerése: Flandriai tenger partján a XVI. században, és az Itapirangai jelenés Brazíliában 1994-1998 között. Bemutatja a világ legnagyobb Szent József kegyhelyét, a kanadai Montréalban, Szent André Besette a Szent Kereszt Kongregáció fogadalmas szerzetestestvérének alkotását, aki sok kegyelmet nyert Szent Józseftől azok részére, akik hozzá fordultak gyógyulásét. Közli Szent József hét fájdalmát és hét örömét. (6-7. oldalon)

Miért hazudta magát hűtlen férjnek Mikszáth? – A Házasság hete kapcsán Kecskés Nikoletta magyarországi író, újságíró közlésében megismerhetjük hogyan kérte meg másodszor is volt felesége kezét Mikszáth Kálmán, a jó palócok írója. Ismerve kétszeri nősülése történetét, könnyen megértjük, hogy miért gyakoriak írásaiban a megrendítően tragikus mozzanatok, miért újszerűek nála a parasztábrázolások. (8-9. oldalon)

Ég és föld között IstennelSzent Ágota szűz, vértanú nevével és életével kapcsolatos kvízjáték dr. Bakó Mária Hajnalkától. Szentségének 3 alapja: tiszta szív, Szentlélek jelenléte és jó tettek.

Felnőni a Szentírással – A családok meríthetnek gondolatot, hogy gyermekeiknek, sőt maguknak is hogyan válasszanak bibliai történeteket, amik fejlődésüket elősegítik (Heike Helmchen-Menke). Bő választék! - Gyerekeknek szóló Biblia kiadásokat ajánl Bács Béla-János.

Átfér a teve a tű fokán? - a két kis apostol hétvégére tervezett kiruccanásáról – gyeremekhez szól Katóca. (12-13. oldalon)  FIF – beszámoló Szabó Istvántól. Keresztrejtvény – Korodi Zoltántól, Jézus kijelentését foglalja magában. Támogatónk. Megfejtőink. Nyertesünk: Korpos Gitta. Vers részlet a Házasság hetére utal: Paul Roth: Mentsd meg Uram, a szerelmet.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Ha elolvasta a Szemlét, ezért ajándékba kapja a januári szám elektronikus változatát: https://drive.google.com/file/d/18CCyCYzzyE8hzWDpxHIkZQ8cQF6CuKQz/view?usp=sharing


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése