2022. 02. 21.

A Házasság Hete az áldás után

Házasság Hete zárómiséjén a Millenniumi templomban
A házasság nem emberi találmány, a hitünk tanítása szerint Istentől való. Előírásaival, törvényeivel éppen ezt akarja, hogy ne hirtelenkedje el a házasságát, ne rontsa el előre. Ne a múló érzelmek és változó érdekekre építse házasságát, mert azok nem bírják el, hanem a krisztusi tanítás kősziklájára.

A házasság Isten szép ajándéka, amelyet Jézus Krisztus szeretete véd. A házasságkötéskor a férfi és a nő vállalkozik a kegyelmi életre.

A házasélet is szentségi folyamat azáltal, hogy egymást szeretik, segítik, gyermekeknek adnak életet, őket nevelik és közösen egymás üdvösségét hatékonyan szolgálják a földön addig, amikor önmagukat minden fenntartás nélkül a szerető Istennek ajándékozzák.


A szentség megerősíti és tökéletesíti azt az emberi szeretetet, amely a hitvestársakat egymáshoz vezette. Segíti őket, hogy egymást mind jobban megértsék és elfogadják, lelkileg is egy emberré váljanak, akik egy akarattal látnak neki életük feladatainak.

A szentség erősíti a felbonthatatlanságot, a sírig tartó hűséget. A hitvestársak egészen egymásnak ajándékozzák magukat. Az ajándékot nem vehettem vissza és nem adhatom másnak. 

A felvevők folyamatos közreműködése szükséges a házasságban (vö. KEK 1625). A szeretet az akarat dolga. A szentség nem automatikusan fejti ki hatását, szükséges a felvevők közreműködése is.    

A házasság célja az isteni rendelés szerint: a házastársak java és a legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet. A házasság feltétele, hogy a házasfelek

 Nyitottak a termékenységre (vö. KEK 1652). Az emberi nem fennmaradásának biztosítása, vállalni, elfogadni és felnevelni a gyermeket úgy, hogy boldogulni tudjon a földön és Istent is megtalálja. A gyermek erősíti a szülők kölcsönös szeretetét és növeli felelősségüket. Szüksége van mindkét szülőre. 


 Ferenc pápa 2015-ben egy szerdai kihallgatáson három mágikus szót ajánlott a házastársaknak. Ezt a három szót szeretném átadni mindnyájatoknak, fiatal házasoknak és jubilánsoknak egyaránt, amelyet naponta mondani kell otthon: kérem, köszönöm, bocsáss meg. 

„Kérem” vagy “szabad lesz” szóval tiszteletet fejezünk ki, és nem leszünk tolakodók a házaséletben. Nem rontunk be mások életébe. „Szabad? Megtehetem ezt? Mit szólsz hozzá?” Kérem, szabad. Sose légy tolakodó, erőszakos! Ez az első szó!

„Köszönöm” – mindig mondjunk köszönetet házastársunknak: „köszönöm, amit értem tettél”. Olyan szép köszönetet mondani. Sokszor segítjük, szolgáljuk egymást a családban. Mondjunk mindig köszönetet! A nemes lélek háláját fejezi ki. Ez a második szó: „Köszönöm!”


És mivel mindnyájan tévedünk, van egy szó, amit egy kicsit nehéz, de ki kell mondani: „Bocsáss meg, kérlek”. Egy gondolkodó ezt mondta: Tévedtem, bocsánatot kérek, és nem halt bele! Mivel csinálunk rossz dolgokat, és előfordul, hogy valaki sértve érzi magát. Kérjünk bocsánatot!

Testvéreim! Ha egy családi környezetben ez a három szó megvan, akkor a család jól működik. Ezzel a három szóval, a házastársak egymásért mondott imájával, a kibéküléssel a házasság megy előre. A házasság szentsége Isten tervének szívébe vezet el bennünket, amely kommunió, szövetség, szeretetközösség. 

58 pár vett részt a Házasság Hete rendezvényünk szentmiséjén. A közös fotó végén mindenik család könyvjutalmat kapott. Köszönjük mindazoknak, akik az előkészítésben, a hét mindenik napőján és a jó találkozásokba bekapcsolódta. Köszönjük az előadóknak és a Segítő Mária Gimnázium igazgatóságának, hogy szombatra rendelkezésünkre bocsátotta a Dísztermet. 
Külön köszönjük a szinódalitás jegyében csatlakozott Csúcs Endréné Beátának a szervezésben nyújtott segítségét. Isten fizesse!
A HÁZASSÁG HETE MOTTÓJÁVAL KÍVÁNJUK: MARADJATOK EGYÜTT! 
           FUIMUS IUVENES - IUVENES SUMUS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése