2022. 05. 19.

Az Egyházban mindenki otthonra talál

A húsvéti szent idő Pünkösdvasárnapján zárul. A húsvéti idő hét vasárnapjának evangéliuma Jézus búcsúbeszédének központi gondolatát állítja elénk. Jézus Krisztus az Atyától kapott mindent amivel rendelkezik, Krisztustól jön, amit a Lélek az apostoloknak ad. Vagyis az emberek üdvössége a Szentháromság műve. Az Atya szüntelenül munkálkodik, s miként Krisztust nekünk adta mint önmaga kinyilattkoztatását, a Lélekben részesedett tanítványokban ugyancsak jelenvalóvá akar lenni a világban. A ma olvasott szentírási szakasz ennek kereteit is elénk tárja: parancsteljesítés, otthonlét, a Lélek, az ebből fakadó béke és visszavárás. (Jn 14,23-29) Jézus ezt mondta tanítványainak: „Aki szeret engem, az megtartja tanításomat, s Atyám is szeretni fogja. Hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” Isten mindenütt jelen van, így bennünk is, de Jézus azt mondja, hogy lakni” fog benne az Atya és a Fiú és természetesen a Szentlélek is. Vagyis aki szereti Istent, abban különleges módon lesz jelen Isten. Ezt fejezi ki a lakni szó. Meghittebb, otthonosabb módon van jelen a Szentháromság az őt szerető lelkében és bekapcsolja saját életébe. Olyan személyes benső kapcsolat (kommunió) jön létre, amiről csak dadogni tudunk. Isten a maga gondolatait plántálja belénk: nem Isten szavát halljuk, hanem Isten gondolatait gondoljuk, mert Isten a saját Igéjét mondja ki bennünk. És saját szeretetét is plántálja belénk: a szeretetben is nem mint kívülállók szeretjük Istent, hanem azzal a szeretettel, amellyel az Atya és Fiú szereti egymást a Szentlélekben.Szeresd felebarátodat, mint önmagadat” – ez a két szeretet hasonlóságát fejezi ki. De a kegyelemben valóban azzal a szeretettel szeretem Istent, amellyel Isten szeretiönmagát, természetesen azért teremtmény módjára. Jézus ezt az új parancsot adta nekünk: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást.” Ha ez a szeretet van bennünk, akkor a Vigasztaló, a Szentlélek, akit majd a nevemben küld az Atya, megtanít benneteket mindenre és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek.” Mi papok predikálunk, tanítunk, de az isteni dolgokat megérteni, hogy mit akar neki mondani Isten, azt nem a pap magyarázatának vagy saját értelmének köszönhető, hanem a Szentléleknek. 
Mert ő működik az illetőben, és ő az aki megtanít mindenre. És még valami, sokat tanulunk és tudunk, sok mindent jól tudunk, de eszünkbe sem jut, ha kellene. Ezen is segít a Szentlélek. Ezért kérjük mindig az ő segítségét. Erre adtak jó példát az apostolok az első zsinaton:
„A Szentlélek és mi magunk is úgy láttuk jónak, hogy ne rakjunk rátok több terhet a szükségesnél...” (ApCsel 15,1-2. 22-29) A megváltás által Isten a legsajátosabb módon van jelen az egyházban és folytatja a megváltást. (Jel 21,10-14. 22-23) Számunkra a béke Krisztus, aki az Atyánál van, hogy ígéreteit valóra váltsa a Szentlélek által.

 

„Magasztaljanak Isten a népek, minden nemzet áldjon téged!” Zsolt 66,8.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése