2022. 05. 12.

Krisztus világa 2022. május, Szemle

Boldog jövőnk vanHúsvéti fényben ünnepeljük Jézus Krisztus feltámadását. Id. Imets László négy fametszete illusztrálja az oldalt. A táguló univerzum születés és meghalás áramlásában még a temetők is velünk születnek és múlnak el. Ezt a kilátástalannak tűnő, évgyűrűs világot Jézus Krisztus húsvéti misztériuma szétfeszítette, és felragyogtatta boldog jövőnket, az örök életet és a föltámadást. Húsvét óta „az Isten Szava eleven, átható”, mert bűnöket töröl és Szentlelket közöl. Most az elsőáldozások és bérmálások idején e fametszetek látványa is közelebb visz Jézus Krisztushoz, aki a halál bilincsét széttörve mint győző van köztünk! – olvassuk a vezércikkben. 

Örök evangéliumMaradjatok a városban…, Bellon Gellért püspök elmélkedése. „Én kiárasztom rátok Atyám ígéretét. Maradjatok a városban, míg fel nem öltitek a magasságból való erőt.” (Lk 24, 49) A maradás és küldés ellentétes mozgása jelentős szerepet játszik Jézus tanítványai életében. Itt és most Jeruzsálemhez köti őket, „mely megöli a prófétákat” és „megkövezi azokat, akik hozzá küldettek” (Mt 23, 37), mely az Urat elítélte, de még feltámadását is mende-mondává akarja tenni… Ebben a bűnös és profán városban kell nekik „maradniok, míg erő nem tölti el a magasból őket”. Vajon miért? Mert Jézus szemében Jeruzsálem nemcsak a bűnök városa, de szent város is: a Golgota és a feltámadás városa… Mindnyájunknak van egy Jeruzsálemünk: a magunk lelke és élete. Ebben van sok hitetlenség, kételkedés, árulás és tagadás; de bennünk van Jézus Getszemánija is. Golgotája is... Ide kell visszavonulnunk áhitatos várakozásban és imádkozó megnyílottságban, mert a szentségi megújulásban kapjuk meg az egyházat is, a kereszténységet is megújító Szentlelket. (3. oldal)


Isten kereséseink – Sárközi Sándor piarista írása a szülői szeretet irányította kisfiú, majd a suhanckorú szépségre és a szentre törekvő küzdelmeivel hogyan bolyongott Jézus és az evangélium körül. Főiskolai és egyetemi tanulmányok  idején írók, bölcsek, zenészek, festők és költők által próbált szétnézni könnyedén a világban. S végül az Újszövetség Jézusa kezdett legbiztosabb fogodzóvá, Isten-jelenlétté válni. S néha úgy érezte, hogy volt némi találkozása a Lélekkel… S a belső úton, a Seregek Ura is tündöklő Szentháromsággá lassan válik.. Úgy látszik a hitben való személyes alakulásunk is végigjárja az üdvtörténet alakuló szakaszait – olvassuk a 4. oldalon.

A nyugalom szobája - Az Egyesült Nemzetek elmélkedő szobája. Ez a helyiség a békének és azoknak szentelt szoba, akik életüket a békéért adják. Ez a nyugalom szobája, ahol csak a gondolatoknak kell beszélniük. Egy régi mondás szerint a cserépedény jelentése nem önmagában, hanem ürességében áll. Így van ez ezzel a szobával is. Akik ide belépnek, azoknak kell megtölteniük az ürességet azzal, amit hallgatásközpontjukban találnak. Elgondolkodtató Dag Hammarskjöld volt ENSZ főtitkár írása. Ennek hiánya a Parlamentekben a békétlenség... (5. oldal)

Csacsiságok - „Ha a bibliai szamarak beszélni tudnának...” – Georg Langenhorst augsburgi valláspedagógus irodalmi írásaival kíván érdeklődést kelteni olvasóiban a Szentírás iránt. A megszólaló szamár és Isten üzenete. Egy király bevonulása. – Fordította Bács Béla János. (6-7.)

Frissítés szülőknek és bérmaszülőknek A különféle közösségek közül, amelyekbe az ember beletartozik, a családnak van a legfontosabb szerepe. Ezután áttekintjük keresztelé-sünktől a bérmálásig eltelt időt! Az Egyházzal valljuk, hogy Krisztus azért rendelte a bérmálás szentségét, hogy általa megerősítsen bennünket az öntudatos keresztény életben. A megbérmált ember kötelességeivel is megismerkedünk. A bérmálást olyan korban kell felvenni, amikor a felvevő már tudja, hogy mit jelent a keresztény élet, és vállalja a velejáró kötelességeket. A bérmaszülő személyéről és a szertartásról szól rész, úgy a bérmálandónak és a megbérmáltnak hasznos olvasmány. (7-10. oldalon)

Ég és föld között Istennel  Az Aranybulla 800 éve – dr. Bakó Mária Hajnalka írása az Aranybulláról, mely az igazságos rend, a törvény és jog igényével élő magyarság királyi okirata.

A vízeszacskó és a pletyka A két kis apostol története a 9. rész Katócától és az elmaradhatatlan feladat gyerekeknek. 

 Derűs oldal – Az én családom olyan, mint egy ország. - Hogyhogy? - A feleségem a pénzügyminiszter. Az anyósom a hadügyminiszter. A lányom meg a külügyminiszter. - És te mi vagy? - Én vagyok a nép. Én fizetek.  

Keresztrejtvény: Szent Pió atya mondása. Nyertes megfejtő: Pál Éva-Mária. Támogatónk a Hargita Gyöngye. 

Csorba Győző: Meleg Tenyérben c. versével zárul a lap.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése