2022. 08. 06.

Lehetsz áldás, mint Phelps

Az amerikai Michael Phelps talán a valaha élt legkiválóbb úszó. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy sikereihez nagy valószínűséggel hozzájárult a Marfan-szindróma is. Ez genetikai rendellenesség. Michael 1985-ben született az Egyesült Államokbeli Marylandben. Gyermekkorában problémás fiú volt az iskolában, ahol figyelemhiányos hiperaktivitászavart diagnosztizáltak nála. Édesanyja fia energiájának levezetésére hét éves korában két lánytestvérével együtt úszni járatta. A lányok hamar észrevették, hogy Michael háton remekül úszik. Erre Bob Bowman edző is felfigyelt, és észrevette a lehetőséget a fiúban. Ettől kezdve versenyszerűen kezdett úszni. Már tizenéves korában sikerült megdöntenie számos korosztályos rekordot. Ekkor Bob edző azt tanácsolta, hogy fizikai adottságai miatt vizsgáltassa ki magát a kórházban. Nagyon hajlékony, vékony, elnyújtott felsőteste, hosszú kezei és lábai voltak. 193 cm-es testmagasságához képest aránytalanul hosszú karjai fesztávolsága 201 cm volt. A John's Hopkins kórházban felismerték Michaelnél a Marfan-szindróma tüneteit. Dr. Peter Roe vezetésével a szívét és érrendszerét is megvizsgálták. Minden rendben volt. Kiemelkedő teljesítménye alapján 2000-ben – 15 évesen – indulhatott a sydney-i, majd 2004-ben az athéni olimpián. Erről Michael Phelps "Ami a felszín alatt van" című önéletrajzában ír.

Az athéni eredményei azonban eltörpülnek a 2008-as pekingi sikereihez képest. Ott ugyanis nyolcszor állhatott a dobogó legmagasabb fokára, s ezzel megdöntötte az egy olimpián szerzett aranyérmek rekordját, melyet addig Mark Spitz jegyzett 1972-ben szerzett hét érmével.

Szintén egyedülálló módon Michael Phelps az első olyan sportoló, akinek sikerült 14 olimpiai aranyérmet nyernie. 2009 augusztusáig harminchét világrekordot sikerült megdöntenie különböző versenyszámokban. Phelpsnek nemcsak az eredményei egyedülállóak, hanem a fizikai adottságai is. Vékony, elnyújtott felsőteste alacsony közegellenállást biztosít számára. A testmagasságához képest aránytalanul hosszú karjai, melyek fesztávolsága 201 cm, mintegy evezőként képesek előrehajtani a sportolót. Hypermobilis ízületei további alkati előnyt jelentenek számára, főként egyedülállóan laza bokaízületei, melyek "uszonyként" működve biztosítják a tolóerőt a sokszoros olimpiai bajnoknak.
Bob edző korán észrevette, hogy Michaelből hiányzik a “ritmus”. Ezen úgy segített, hogy egy fülhallgatóval lepte meg és azt mondta: Ez a te ritmusod. Ettől a pillanattól kezdve Bob edző irányítása alatt, Michael “Baltimore cápájává” vált. Ez a gézengúz, izgő-mozgó, semmire sem jó fiú, a jó szakember felfedezettje, a kitartó edzés során 23 aranyérmet nyert az olimpiákon, és 26 további első helyet szerezett a különböző világbajnokságokon, ezzel a történelem legsikeresebb úszójává lett.

Isten mindenkinek sajátos talentumokat ad, csak fel kell ismerni, segíteni. Te is kedves Olvasó, ilyen egyedi, megismételhetetlen személy vagy Istenünk és közösségünk előtt. Ezért téged is egyetlenként szeret az Isten. 

Vigyázzunk egymásra!

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése