2022. 08. 14.

Odaadó élettel szolgálni

Jézus követése sohasem kínált nyugodt életet, annál gyakrabban küzdelmet és üldöztetést.
Ezt az utóbbi évtízed eseményei is bizonyítják Iraktól Nigériáig, ahol keresztények tizezreit gyilkolták le, és milliókat üldöztek el szülőföldjükről. Melléjük társultak még a gazdasági menekültek is. Mindez azért van, mert a világ hitetlen és önző gazdagjai egymás ellen fordítják az embereket és népeket, hogy az általuk gerjesztett háborúkban még nagyobb gazdasági és politikai befolyásra tegyenek szert. Jeremiás próféta az ókori Közel-Kelet történelmének egyik leggyötrelmesebb időszakában élt. Két évszázadig Asszíria vezető hatalommal bírt, utána Kr.e. 612-ban Ninive elpusztult. Babilon pedig felemelkedett, és 605-ben Karkemisnél legyőzte az egyiptomi hadsereget. Ezzel átvette Közel-Kelet politikai szerepét. Jeremiás ismerte Isten szeretetét népe iránt, és a nép Úr iránti hűtlenségét. Ezért meghirdette a küszöbön álló háborúkat, amelyek bűntetésként következnek be. (Jer 38,4-6. 8-10) Beszél Jeruzsálem pusztulásáról, amiért a király emberei meg akarják ölni. Az ingatag Cidkija királynál elérték, hogy Jeremiást a tömlöc udvarán levő, biztos halált jelentő vízes verembe zárják. Isten ekkor megmentette prófétáját a királyi udvar etióp tisztje által. Jeremiás jövendölése beteljesedett, Jeruzsálem elesett. A prófétát Egyiptomba hurcolták és megölték. Jeremiás élete csak előképe volt Jézus üdvösségszerző és lelkesítő szenvedésének. Jézust Isten feltámasztotta, és igazolta az általa hirdetett örök élet létezését. Így lett Jézus e hitnek a szerzője, hirdetője és bevégzője, mert rajta minden be is teljesedett. (Zsid 12,1-4) 
– Az apostolok Jézustól a messiási kor békéjét várták. E béke állapotot meg kellett előznie a szétválásnak, a szakadásnak, a Jézus mellett vagy ellen történő állásfoglalásnak. (Lk 12,49-53) Akik Isten küldöttjére, Jézusra nem hallgattak, azok Jézus ellen döntöttek, halálra is adták őt. Ezért mondta Jézus:
Jeruzsálem, Jeruzsálem, megölöd a prófétákat és megkövezed, akik hozzád küldettek!... Íme, elhagyatott lesz házatok. Mondom nektek, mostantól mindaddig nem láttok, amíg nem zengitek: Áldott, aki az Úr nevében jön!” Mi már ezt zengjük. Jézus üzenete tűz, természete szerint tisztító tűz, és arra késztet, hogy megtisztuljunk bűneiktől. A tűz, a Szentlélek tüze is, amit megelőzött Jézus szenvedése. A húsvét és a pünkösd meghozta az igazi békét, az igazságot, az örök értékek birtoklását. 
Az evangéliumi élet, az istengyermekség ma is meg nem értést vált ki az emberekből. Ha Krisztust választod minden megalkuvás nélkül, akkor szembe kerülsz családod tagjaival, embertársaiddal. Ekkor döntened kell, hogy kit részesítesz előnyben. Ha szereted Jézust, engedd be az életedbe a Szentlelket. Ő megerősít téged. Ne félj, ha a többiek kigúnyolnak, te Jézussal abszolút többséget képviselsz!

 

Juhaim hallgatnak szavamra, ismerem őket és a nyomomban járnak.” Jn 10,27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése