2022. 08. 04.

Memento 2001.aug.4. - 2022.aug.4.

Millenniumi templom néven vált ismertté Csíkszereda 2003-ra felépült új római katolikus temploma. A templom alapkövét 2001. augusztus 4-én tették le a Magyar Millennium bezárása előtt.  

Az építést szeptember végén kezdték el. 

A Millenniumi-templom megálmodója Darvas-Kozma József plébános, aki 2001 január 30-án felkérte a világhírű magyar építészt, Makovecz Imrét a templom megtervezésére. 
Február 2-án már a látványtervet és a templom szintjeinek rajzát A4-es papírformátumban faxon megküldte. 
 
Az építész a tervezést bérmentve elvállalta, és tanítványára Bogos Ernő csíkszeredai építészre bízta a részletes terv kidolgozását. Bogos Ernővel együttdolgozott Márton Sándor statikus.
 
Az építést a Tectum Company Rt végezte. 
Erdélyben ez az ötödik templom, amely Makovecz Imre tervei alapján épült és az első, amelynek szentelésére sor került 2003. október 18-án, melyet Exc. dr. Jakubinyi György érsel és Msgr. Tamás József segédpüspök végzett. Jelen volt Makovecz Imre és munkatársai, a magyar állam részéről Bálint-Pataki József, a román államot Valer Dorneanu képviselte. Az RMDSZ elnöke, szenátorok, képviselők, Hargita Megye és Csíkszereda Önkormányzatának vezetői. Nagyszámú támogató, hívek és vendégek.

 


Maga Zoltan vallomása:
Több száz ember felállva tisztelgett a vészkorszakban meggyilkoltak emléke előtt a roma holokauszt nemzetközi emléknapján Csíkszeredában, Nagyboldogasszony és a magyar szentek tiszteletére szentelt Millenniumi katolikus templomban, miközben Mága Zoltán hegedűjátékával emlékezett az 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradóra az egykori birkenaui koncentrációs lágerben elgázosítással kivégzett több mint 3000 cigány kisgyermekre, nőre és férfira, valamint a vészkorszakban elpusztított embertársaink millióira.
Mága Zoltán kedd délután tartott jótékonysági koncertjén elmondta: minden év augusztus 2-án fejet hajt a roma holokauszt áldozatainak emléke előtt, ebben az évben ez az emléknap a 100 templomi koncertsorozatunk erdélyi körútján érte, ezért Csíkszeredán, hajtott fejet a meggyilkoltak emléke előtt. „Közös kiállásunk jelképe annak is, hogy a magyar nép és Magyarország elítél mindennemű megkülönböztetést, szembeszáll a rasszizmussal, az antiszemitizmussal, és befogadó, szolidáris nemzetként segítséget és oltalmat ad minden rászorulónak, bajba jutottnak, és nem teszünk különbséget ember és ember között” – fogalmazott a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész.
A vészkorszak áldozataira emlékezve a koncerten egymás után szólalt meg a Schindler listája című film fő betétdala, majd a Székely és a magyar Himnusz. Mindhárom mű elhangzása alatt a katolikus templom több száz fős közönsége felállva tisztelgett az áldozatok és a magyarság történelme előtt, és együtt mondták: soha többé!
A Prima Primissima-díjas hegedűművész harmadik alkalommal zajló 100 templomi jótékonysági koncertsorozata, amely Erdélyben és a Partiumban folytatódva 17 települést és magyar templomot érintve azt hirdeti: a szeretet és az önzetlenség nem ismer határokat.
 
A csíkszeredai, 2003-ban felszentelt katolikus templomban - ahol Mága Zoltán első alkalommal adott koncertet, mert a korábbi években az unitárius és a református templomban örvendeztette meg a több mint 40 ezer fős, 85 százalékában magyarok által lakott székelyföldi város lakóit - azt az AuhtHelp Egyesületet támogatták, amely főkét autista gyermekek fejlesztését és ellátást segítik. 
A jótékonysági koncert több mint 12 ezer Lej bevételét a koncert végén át is adták a sérült gyermekeket támogató egyesület vezetőjének.
 

Darvas-Kozma József. pápai káplán, címzetes esperes, a csíkszeredai Millennium templom plébánosa megköszönve Mága Zoltán jótékonysági koncertjét, úgy fogalmazott: a templom tetején lévő négy arkangyal, amely az oltárt és a híveket őrzi, még soha nem hallott ekkora tapsot, ami a Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész minden hegedűjátékát kísérte.
Az esperes szintén megemlékezve a roma holokauszt áldozatira, azt mondta, Mága Zoltán koncertje és jótékony cselekedetei, ökumenikus missziója legyen gyógyír a fájdalmakra, a lelki sebekre, és hozzon békét a szívekbe, hozzon békét nemzetünknek, és békét a világnak.

Mága Zoltán jótékonysági koncertsorozata kedd este a Háromszéken, Vargyas unitárius templomában folytatódik.
Végszó Darvas-Kozma Józseftől:
Köszönjük mégegyszer Művész Úr! 
Mága Zoltán hangversenye lelkünket felemelte az Úrhoz, a béke Fejedelméhez, és feltört szívünkből a kérés: adj békét szívünknek, békét családunknak, békét nemzetünknek, békét a világnak... Szívünkbe fogadtuk az AutHelp gondozottjait és a Kárpátaljai magyarokat - a roma holokauszt napján -, ezt köszönjük Mága Zoltán hegedűművésznek és a Budapesti Gipsy Virtuózoknak és meghívott művészeknek... 
A jó Isten áldása kísérje mindnyájukat mindenhová....


 Magyarok Nagyasszonya, magyar szentek és boldogok - könyörögjetek érettünk!
Csak ezért, érdemes volt megépíteni ezt a templomot - így emlékeztünk ma, 2022. augusztus 4-én.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése