2022. 08. 30.

Szinodalitásról a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánián

 Beszámoló a főegyházmegyei szinodális folyamatról

I. A Házasság Hetében megszervezett rendezvényeink egy hétig tartottak a szinodalitás szellemében. Ismertetés, közös filmnézés-elemzés, előadások: udvarlás, jegyes kapcsolat, házasság, családos délután, házasok, jegyesek problémái. Pszichológus házaspár és  tíz házaspár – probléma megoldási találkozója.  

Négy fiatal lelkes pár vállalta fel a szervezést és a lebonyolítást is. Az egyházközség papjai besegítettek, kisérték. A résztvevők száma egy-egy rendezvényen 40-50 személy volt. Korosztály szerint 18 évtől 50 évig.

Javaslat: Vezessék be a jegyeskurzust a plébániákon, ahol nincs!

 

II. A vallásos nevelés fontossága a családban - három alkalommal tartottuk.

Hitélet a családban, hogyan segítsék a gyermekeket a szentségek vételében, a vasár- és ünnepi szentmisén való részvétel, az iskolai és plébániai hitoktatás.

Ezen kb 250 család vett részt. Korosztály szerint 20 – 50 év közöttiek.

Szóvá tették, hogy némely hitoktató katolicitása nem megfelelő.

Hét személy segített a három alkalommal tartott értekezleteken. Segédanyaggal is elláttuk.

Javaslat: A papok végezzék az elsőáldozási és bérmálási felkészítőket. Ha nem lehetséges, akkor csak felkészült és hitüket gyakorló hitoktatók segítsenek.

 

III. Apostoli munka: ima papi és szerzetesi hivavtásokért

Nagy kilencedet kezdtünk 2021 októberében a hivatásokért. Október utolsó szombatjától, minden hónap utolsó szombatján szentségimádást tartunk 10:30 órától 21:00 óráig. 11 csoport kapcsolódott be a szentségimádásba. Este 19 – 20 óráig szentmise. Utána az ifjak szentségimádásával és szentségi áldással zárult.

Csoportonként kb. 15-30 személy vett részt.

12 segítő személy és 4-5 pap vett részt.

Javaslat: A papok elkötelezettsége és missziós tevékenysége alábbhagyott a Covid-19 járvány idején. Sokan a rendelkezésekre hívatkoztak, elmaradtak a szentmisékről, átmentek online-hallgatásba. Az online miséket szüntessék be. Csak nagyobb események alkalmával közvetítsenek, mert leszoktatják a templomi szentmisékről.


IV.                                IV. A keresztény sajtó terjesztése

Egy kiadvány: Egyházközségi Apostol 2004. októberétől megjelenik minden vasárnap a plébánia gondozásában, 1800 példányban. Azoknak, akik nem járnak szentmisére, a szomszédok egy-egy újságot visznek, hogy tájékozódjanak. Vannak olyanok is, akiket az újság üzenete megérintett és azóta vallásukat gyakorolják.

A folyóiratunk Krisztus világa, 2010 szeptemberétől jelenik meg havonta 3000 példányban. Egyházmegyei szórásban rendelik. A helyi plébánián 500 darab példány fogy el.

Helyi lapterjesztők 7 – 17 évesek. Segítőtársak száma 9.

Javaslat: A hitélet ébrentartásához nélkülözhetetlen a katolikus sajtó, a papság jobban karolja fel. A sajtó termékeknél nem alakul ki a függőség. Aki az internetes keresztény médiából tájékozódik, annál is kialakul a nett-függősség.


V.  Jubiláns házasok vasárnapja

A templomban tartott szentmisével adtunk hálát a 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60 éves házasságért. Tanúvallomás és megajándékozással zárult a találkozó.

Közel 600 személy vett részt.

Öt segítő közreműködésével szerveztük. A korosztály 45-90 év közöttiek voltak.

Javaslat: Odafigyelni Ferenc Szentatya által kezdeményezett Nagyszülők és Idősek Második Világnapjának megszervezése 2022. július 24-én.


 

VI.    A szinodalitási tapasztalatról

    Az egész szinodalitás meghirdetése nagyfokú bizonytalanságról szól. A bizottságba be kellett volna választani olyan személyeket, akik az 1996 és 2000 között a főegyházmegyei zsinat előkészítésében tapasztalatot nyertek.

2. Nem voltak témák, irányvonalak, amik a főegyházmegyében égető kérdésekről szóltak volna. Szükséges lett volna azon problémák megadására, hogy azokat plébániális szinten beszéljük meg, jájuk körbe, és valamilyen járható irányba mozduljunk a megoldások felé.

Magyarországi egyházmegyékben két részre osztották a szinodalitási folyamatot. Első szakaszba sok-sok javaslat közül kiválasztották a legaktuálisabb 10-15 témát és a második fordulóban már csak azokra összpontosítottak.

3. A plébánián minden korosztály sikerült megszólítani, de nem olyan nagy sikerrel.

4.  A  legfontosabb tapasztalat, hogy mindenki belátta a közös cél össze tudja kovácsolni az embereket.

5. Vannak és nem is kevesen, akikben az a mentalitás van, hogy ott vannak a klerikusok és tudják mit kell csinálni. Vannak olyanok is, akik közömbösek, az élet könnyebbik oldalát nézik és keresik. Ezek a pálya széléről be-beszólnak, nem mernek felállni játszani.

6. A szinódusi folyamat gyümölcseinek mondható, hogy a Covid-19 járvány miatt elkényelmesedettek, kezdték belátni, hogy a közösség, az egyház részei vagyunk és ezt meg is kell jeleníteni. Próbálunk Krisztus-központúvá formálódni, lelkiségi csoportok találkozói, imaórái és szentségimádásai által az Oltáriszentség jelenlétében.

7. Törekvéseink az Egyházé, élő közösségnek lenni. Ehhez pedig fontos a személyes megtérés családban és közösségeinkben.

8. Feszültséget okozó kérdés, hogy ezt miért kell csinálni. És összekapcsolták a német Der synodaler Weg árnyoldalaival. Van, akinek minden jó ahogy van.

9. Hogy egyházközségünk szinodálisabbá váljon, ezért a közös célról kell beszélnünk. A kompromisszumos dolgokat, a langyos kereszténységet el kell utasítanunk. A kor rossz szellemi irányzatával, a sötétség birodalmával Krisztus erejével szembe kell szállni. Ezt már több mint egy éve a plébániánk hetilapján keresztül megtesszük. Az Isten iránti szeretetet éleszgetjük a közös szentségimádás által.

    Legfontosabb visszajelzésnek, javaslatnak tartom az alábbiakat:

-       A papok tartsanak plébániai hitoktatást.

-       A papok járjanak be az iskolákba, vegyenek részt a vallásórán 10 perces látogatással, ezzel a diákokkal és a tanerővel is kapcsolatba kerülünk és meg tudjuk szólítani. Ezt tartom a szinodális folyamat legfőbb eredményének, ha ez megtörténik.

-       Akié az ifjúság, azé a jövő! – tartja a mondás, csak felismeri-e egyházmegyénk papsága ezt? Ministránképzés, plébániai hitoktatás, a diákok meghívása, cserkészet stb. ezek mind lehetőségeink.

-       Buzdítani az embereket a krisztusi életre, hogy mindnyájan adjuk át életünket a Szentléleknek. Így formálódhatunk Krisztusi közösséggé, és ezáltal tanúságtevő egyházzá lenni.

 Kelt, Csíkszereda, 2022. május 31-én.

Tisztelettel munkatársaim és híveim nevében,                                                                       

                  Dr. Darvas-Kozma József

                      esperes-plébános

 


Ikt. szám: 640 - 2022.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése