2022. 12. 09.

Gaudete! Örüljetek az Úrban!

Öröm vasárnap van, ami megszakítja advent bűnbánati idejét és felszólít az örömre. Kell, hogy életünk gondjai, bajai közben is öröm töltse el a lelkünket, hiszen az Úr közel van. 

Egy zsidó ifjú azon törte a fejét, hogy Isten tud-e nevetni? Egy szép napon elment a rabbihoz és megkérdezte: Rabbi, mondd, a jó Isten tud-e nevetni?  
A rabbi egy kis idő után ezt válaszolta: Ha megakarod nevettetni Istent, beszélj neki a terveidről! 
A teremtő és üdvözítő Isten kinyilatkoztatása örömet vált ki az emberből. Amikor a teremtést szemléljük, akkor is hirdetjük: „Az én örömöm Istenben van” (Zsolt 104,34). A papi Zsolozsma is így kezdődik: „Jöjjetek, örvendezzünk az Úrnak, és ujjongjunk,,,” (Zsolt 95), mert örömre születtünk.
Az emberi élet örömei Isten ajándékai és ígéreteinek egy része. A házastársak egyszerű életének öröme (Iz 62,5; Préd 9,9), munkájukban, az étkezésben és a jól eltöltött időben való öröm (2,24). A tréfálkozás öröme, amely feledteti az élet bajait (8,15). A gyermekáldás öröme (1Sám 2,1.5; Péld 10,1). A barátság öröme (Zsolt 133), egy jó szóval (Péld 12,25), tekintettel (15,30) szerzett öröm. Isten csak azokat a bűnös örömöket ítéli el, amelyeket a rossz cselekedetek által hajszolunk (Péld 2,14.). - Isten, aki az élet forrása, népének a legmagasabb rendű örömöket kínálja fel ünnepeken és ígéretei által. – Olvasmányunk kiemeli, hogy Isten érkezése és jelenléte lesz az igazi öröm forrás. (Iz 35,1-6a. 10) Izajás, Isten országának kegyelmi kiáradását a természet pompájával érzékelteti. Maga Isten jön el, aki meggyógyítja a vakokat, süketeket, sántákat és némákat. Orvosolja az ember földi bajait. A megígért helyreállítás már el is kezdődött Krisztuban. Jövetele az öröm légkörét teremti meg. (Mt 11,2-11) Gábor angyal így köszönti a Szüzet: „Chaire Mária” – Örvendj Mária! (Lk 1,28). Szűz Mária köszöntésekor Erzsébet méhében Keresztelő János megmozdult az örömtől (Lk 1,41). Jézus születésekor örvendeznek az angyalok és nagy örömet hirdetnek a pásztoroknak, majd az egész népnek (Lk 2,10). Jézus bemutatása örömet hozott az agg Simeonnak és Anna próféta asszonynak (Lk 2,25-38). A napkeleti bölcsek Betlehembe érve a csillagot megpillantva nagyon megörültek, majd boldogan tértek vissza hazájukba (Mt 2,10-11).
Jézus Krisztusban elérkezett az Izajás jövendölte Isten országa: a vakok látnak, a sánták járnak, a halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az örömhírt. (Mt 11,2-11) Jézus így tett tanúságot előfutáráról: „Asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál! De még őnála is nagyobb, aki a legkisebb a mennyek országában.” Jakab apostol arra int: Legyetek türelemmel, mert az Úr eljövetelének ideje közel van! (Jak 5,7-10) Lássuk be, gazdagok vagyunk, mert miénk Isten szeretete.

 

Az Úr lelke van rajtam: elküldött, hogy a szegényeknek örömhírt vigyek.” (Iz 61,1.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése