2022. 12. 20.

Krisztus világa 2022. december - Szemle

Az Ige megtestesült - Karácsonykor lenyűgöző hittitok előtt állunk, és imádó hódolattal megpróbáljuk megragadni, amennyire az evilági méretekhez szokott értelemünk képes rá. Az emberek a maguk alkotta mítoszaikban megpróbálták vágyaik istenségét testben és emberi vonásokban megjeleníteni. A kereszténység mégis alapvetően újat hirdet, mert szemben a mítosszal egy valósággal köztünk élő valakire, a Názáreti Jézusra mutat és mondja: ő a megtestesült Isten. 

A szentmisében a Nicea-konstantinápolyi Hitvallást imádkozzuk, énekeljük. Ez a Credo a Szentháromságról és Krisztus isten-emberi természetéről szóló tanítás hitünk és keresztény életünk alapja. - A karácsonyéj a szeretet csodája. Szent titkát szemlélve meghajtjuk fejünket a megtestesülés nagy csodája előtt, aki a Szeretet. A szeretetet és könyörület hozta le közénk az Isten Fiát, hogy megváltásával jobbra fordítsa örök sorsunkat. Megindító Szent János szava: „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát odaadta érte” (Jn 3,16). A láthatatlan Isten karácsony éjjelén látható lett. Közénk jött, hogy megismerjük. A világ Jézus által ismerte fel, hogy milyen az Isten. Karácsony éjjelén tudta meg a világ a legszebbet az Istenről, azt, hogy az Isten a Szeretet. A kedves Olvasónak mi mást kívánhatnánk, mint kegyelmet és igazságot, amely Jézus Krisztus által lett osztályrészünk. Áldott karácsonyt és békés, boldog új esztendőt!
Jézus Krisztus nemzetségtáblája… – Bellon Gellért püspök elmélkedése. A Zsidóknak írt levélben íratta meg az Isten Jézusról: „Főpapunk (Jézus) ugyanis nem olyan, hogy ne tudna együttérezni gyöngeségeinkkel, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan mindenben kísértést szenvedett, de bűnt nem követett el.” (Zsid 4,15) Ezek fölséges igazságok és Jézus imádandó szeretetére indítanak bennünket. De az az érzésünk, hogy ezt tisztán a fizikai „gyöngeségekre” értjük. A karácsonyra lelkünket felkészítő anyaszentegyház azonban gondoskodik arról, hogy kiszélesítsük ezeket a gyöngeségeket és kísértéseket (megpróbáltatásokat), amik nem fizikai fájdalmak, de sokszor mélyebben lesújtják az embert, mint a fájdalom. Ilyen például a családunkban előforduló vétek szégyene és megaláztatása az életünket vizsgálódva figyelő világ előtt. Az egyház ezt úgy orvosolja, hogy Jézus születése előtt felolvastatja Jézus nemzetségtábláját. Milyen nagy karácsonyi ajándék ez sokunk számára, hogy Jézus nemcsak a betlehemi istálló szegénységébe, de a bűnök okozta megaláztatások és szégyenkezések világába is beleszületik, hogy fényt és vigasztalást nyújtson a megkínzott emberi szíveknek.
A keresztút mellékszereplői – III. állomás: Jézus először roskad le a kereszt alatt. A háromszori elesés. – Dr. Jakubinyi György ny. érsek atya írása. Tudjuk, hogy a háromszori elesés nem szerepel az evangéliumokban. De miből következtettek erre? Feltételezhető, hogy az Úr Jézus a megostorozást követő elgyengülés és a keresztgerenda súlya alatt többször is összeesett. Vannak azonban rendkívüli tanúi az Úr Jézus elestének. A misztikusok, elsősorban a
stigmatizáltak, akik az Úr Jézus sebhelyeit hordták, és időnként, főleg pénteken és nagyböjtben önkívületi állapotban átélték az Úr Jézus szenvedéstörténetét. Boldog Anna Katharina Emmerich (1774-1824, Németország), Isten Szolgálója Therese Neumann (1898-1962, Bajorország) beszélnek róla... Mi pedig Krisztus követésében, a kereszthordozásban saját bűneink terhe alatt esünk el, de a Föltámadt Krisztus nekünk is odanyújtja kezét és fölemel, amint a kételkedő Szent
Pétert kihúzta a tenger vízéből.
Odaajándékozott idő és szeretetteljes figyelem - Heike Helmchen-Menke írása, hogy az odaajándékozott idő és a szeretetteljes figyelem ajándékában közvetlenül adja magát az ajándékozó – csodálatos ajándék. Értékeljük-e?  
Márton Áron és a II. vatikáni zsinat. 55 éve, 1965. december 8-án ért véget a II. vatikáni zsinat. Márton Áron kényszerlakhelyen élve végig együtt lélegzett a zsinattal. – Virt László összefoglalója (2020).
A szent éjszaka - Selma Lagerlöf svéd Nobel-díjas írónő Krisztus legendák könyvéből gyerekeknek és felnőtteknek szóló legenda.  
A különös kincsesláda – a gyerekek egy jézusi kincset talának a szókirakósban – Katócától. Fel nagy örömre – Bakó M. Hajnalkától adventi koszorúról, Szentestéről és Karácsonyról kérdések. 
A szelterszi Boldog Özséb Ifjúsági Ház ünnepi megnyitója – képes beszámoló Lázár Annamáriától. Derűs oldal -  Keresztrejtvény - Jézus mondása rejlik benne. Megfejtők és nyertes. Pilinszky János – A fényességes angyal is…

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése