2022. 12. 31.

Hirdetés: 2022. december 31.

1. Szilveszter este 18 órakor óévi hálaadó szentmisét és beszámolót tartunk. Az óév utolsó félóráját csendes hálaadással töltjük.

2. Vasárnap, Újév, Szűz Mária Istenanyasága ünnepe. Szentmisét végzünk 8 órakor, fél 10., 11., ¼1 és 18. órakor. A ¼1-es mise után egy órás szentségimádást tartunk.

A Szent József kápolnában 8:30-kor, Szécsenyben 10 órakor szentmise.

3. A házszentelést január 2 és 6 között tartjuk a hagyományos beosztás szerint. A beosztást látható az Egyházközségi Apostolban és a hirdetés végén. A pótházszentelést január 7.-től 9.-ig tartjuk, amire fel kell iratkozni a 0266-311.726-os telefon számon.

4. A házszentelést fél 9 órakor kezdjük. Tisztelettel kérjük híveinket, hogy a házszentelés idejére minden zavaró eszközt: tv-t, rádiót kapcsoljanak ki. A család feszületét tegyék az asztalra. Együtt kérjük Isten áldását a családokra. Az imádság és a feszület megcsókolása hitünk megvallása is. 

Ha valaki szolgálata miatt nem tud otthon lenni, akkor kérjen meg olyant, akiben megbízik és szenteltesse meg a házát. A januári külön beteglátogatás elmarad.

5. A csengettyüsök és vidimuszok beosztása az esti szentmise után lesz.

6. Hétköznap reggel fél 7 és 7 órakor, este 6 órakor van szentmise.

7. Január 6-án, pénteken Vízkereszt napja, kötelező ünnep. Vasárnapi miserend szerint végezzük a szentmiséket: 7., 8., fél 10., 11., ¼1 és 18. órakor. Kérjük a kedves híveket, hogy a szentmisén való részvételüket egyeztessék a Szentkereszt fogadásával.

8. A Főegyházmegyei Hatóság 1805-2022 szám  alatt megjelent egyházi hozzájárulásról szóló rendelkezése szerint január 1-jétől az egyházi hozzájárulás a család jövedelmének 1%-a.  

Idézzük a körlevelet, amelyben a főpásztor hivatkozik a Főegyházmegyei Zsinatra, mely 2001. dec. 2. óta érvényben van: „A hívek érezék kötelességüknek, hogy évi nettó jövedelmük legalább 1%-át ajánlják fel hozzájárulásként saját plébániájuk javára (vö.CIC 1262). A plébánosok vezessék be ezt mindenütt.” Soknak tűnhet a nettó jövedelem 1%-ának befizetése egyházi hozzájárulásként, de szószerint egyházközségeink életben maradásáról van szó. Természetesen vannak sajátos helyzetek: létminimum alatt élő híveink, nagycsaládosok, munkanélküliek, olyan esetek, melyeket a lelkipásztorok megértéssel kezelnek. Viszont szomorú és fájdalmas valóság, hogy jelenleg főegyházmegyénk plébániáinak több mint fele, szám szerint 145 egyházközség, még a lelkipásztor fizetését sem biztosítja évek óta, nemhogy lehetőség lenne kántor vagy sekrestyés alkalmazására. ... Arra kér a főpásztor, hogy: Fogjunk össze, vállaljuk tudatosan egyházközségeink terheit, a tehetősebb egyházközségek legyenek szolidárisak a kiterjedt szórvány kis létszámú közösségeivel, hogy főegyházmegyénk valamennyi plébániai közössége valóban „egy szív és egy lélek” legyen.”

A csíkszeredai plébániák tanácsosai úgy határoztak, hogy személyenként az 1%-kot  kérjük vagy a 20 év feletti munkásoknak személyenként 150 lej/év az egyházi hozzájárulásuk, és 20 év felett az egyetemi hallgatóknak ennek fele. 
9. Megjegyzem, hogy minden pap havi jövedelmének 5%-át fizeti be a központ fenntartására. A tavaly május óta a nyugdíjas, de még dolgozó papok jövedelmük 20%-át fizetik be a központi alapba, szolidaritásként. Én is befizetem, mert egyházamat szeretem és szolgálom.

10. Mindnyájuknak békés, boldog új esztendőt adjon a jó Isten. Tartsa meg jó egészségben, hogy tudjunk dolgozni közösségeinkért!

 

Ma fél tíz óra tájt XVI. Benedek emeritusz pápa az örökkévalóságba költözött. Imáinkkal kísérjük a nagyon józanul gondolkodó és mérlegelő szentatyát. Temetési szertartása  január 5-én, csütörtökön, római idő szerint 9:30 órakor kezdődik a Szent Péter téren.


 

A 2023. ÉVI HÁZSZENTELÉS BEOSZTÁSA


Január

               Utcák szerint

 



2.

Hétfő


1.     Kossuth L. u. páros számú oldal.

2.     Kossuth L.  páratlan, Brassói út 5-7 szám.

3.     Nagy István u.

4.     Márton Áron u., O. Goga u.

5.     Gál Sándor u., Petőfi u., Tudor V. u., Miron Cristea u., Akarat u., Puskaporos u., Dr. Dénes László u., Mikó u., Bérc u.,

6.     Szabadság tér. 



3.

Kedd


1.      Nagyrét u.

2.      Temesvári sugárút Fogászattól (torony blokkok délután).

3.      Temesvári sugárút 53-as tömbházától (45 - 65-ig).

4.      Decemberi forradalom u. (torony blokkok délután).

5.      Nagyrét u. 18-24, Temesvári 53-57

6.      Szécseny



4.

Szerda


1.      Hargita u. páros tömbházak

2.      Hargita u. sorházak, garzonok, Búza, Levendula, Olt, Sas u., Remény u.

3.      Akác u., Gyár u., Baromtér u., Vadász u. 

4.      Mérleg u., Villanytelep u.

5.      Fűzfa u. 1. számtól

6.      Hargita u. páratlan tömbházak, Fűzfa 9, 11.



5.

Csütörtök

1.      Brassói út 9, Sadoveanu u., Bălcescu u. 

2.      Brassói út sorházak, Ifjúság u., Gólya u., Zöld Péter u., Gábor Áron u., Bolyai u., Hóvirág u.

3.      Testvériség páros

4.      Szász Endre u., Hősök u.

5.      Vártér, Testvériség u. páratlan, Mailáth G. K. tér, Körösi Cs. S. u.

6.      Piac u., Eminescu u.


6.

Vízkereszt

Péntek

1. Szív u. páros.

2. Szív u. páratlan.

3. Jégpálya u. páros.

4. Jégpálya u. páratlan.

5. Vörösmarty u., Fürdő u. bal oldalt a Tavasz utcáig és Tavasz u.

6. Fürdő u. jobb oldalt, majd a Tavasz u-tól, Hajnal u., Halász u.

 

 

 


1 megjegyzés:

  1. Hála Legyen az Úrnak minden kegyelméért, és öröm látni az egyházközség papjainak és híveinek buzgó együttműködését a kegyelemmel. Továbbra is szeretettel támogatom imáimmal a csíkszeredai Szent Kereszt-Egyházközség minden tagját. A Szent Család őrizze, vezesse és szeretetét éreztesse kedves mindnyájukkal az Úr 2023. esztendejében is. Boldog Új Évet Kívánok, Jozefa-Terézia OCD nővér, Marosszentgyörgyről, a Kis Szent Teréz-Kármelből

    VálaszTörlés