2022. 12. 21.

Karácsony igazi lényege

Sokunk kedves, élményteli ünnepe a karácsony.
Elvarázsol a szenteste békéje, az ünnepi asztal ízei és illatai, a karácsonyfa, az alatta levő ajándék,a sok szép karácsonyi ének és zene.
 
Kérdés azonban, hogy a díszletek mögött észrevesszük-e a lényeget? Mert a karácsonyban is minden azért van, hogy a lényegre irányítsa figyelmünket. Ez lenne a fontos, meglátni a jászolban fektetett, pólyába takart kisgyermekben az Isten Fiát, aki érettünk jött a földre. Fontos azért, mert Ő tisztítja meg igazán a látásunkat, Ő oszlatja el sötétségünket, hogy meg tudjuk különböztetni a lényegest a lényegtelentől,a jót a rossztól, az igazság lelkét a hamisság szellemétől. Ha ma körültekintünk a világban, láthatjuk, hogy mennyire szükségünk van azokra az igazságokra, amelyek a betlehemi gyermek születésével jelentek meg a világban. Csak az Ő világossága leplezi le a sötétséget, amelynek cselekedetei azok az égbekiáltó bűnök, amik ránehezednek világunk mindennapjaira.
Csak a benne nyert élet teszi lehetővé, hogy ne a halál kultúráját mozdítsuk elő, akár a természet kirablásával, akár az emberi élet pusztításával, a megfogamzott élet elvetésével, alkohollal, kábítószerrel. 
Csak az igazsága leplezi le azt az álnokságot, hamisságot, képmutatást, amellyel telve van a világ, s amely korrupttá tette a társadalmat. Akik befogadták Őt, hatalmat adott arra, hogy Isten gyermekei legyenek, hogy benne Istennel kiengesztelődjenek, barátságban éljenek. Ahol nem fogadják be, ott sötétség van, halál van, hamisság van. Az embernek – éljen bármikor és bárhol, alapvetően ugyanaz a kísértése, mint ami az első emberé volt: az, hogy elég önmagának; és az eszközök, amelyek rendelkezésére állnak, elegendők ahhoz, hogy problémáit megoldja. Ez a kísértés a mai embert nagyon sújtja, hisz félelmetes lehetőségei vannak, köszönhetően a fejlett tudományának. Ugyanakkor egyre fenyegetőbben tapasztaljuk, hogy ezek az eszközök Krisztus igazságai nélkül komolyan veszélyeztetik életünket, benne emberi méltóságunkat. 
Sem egyéni, sem társadalmi, sem természet-környezeti problémáit nem tudja megoldani a világon túlmutató hit nélkül. 
Karácsony üzenete: csak Istennel van esélyünk, s a vele való közösségünk záloga annak, hogy békénk és boldogságunk legyen a földön. 
Ezért ne tegyünk úgy, mint ahogy a kedves történet mondja: a szobában elhelyezett jászolban fekvő gyermek szobrocskát a macska kitúrta onnan és belefeküdt helyébe. 
Ne engedjük, hogy karácsony díszletei elnyomják a lényeget. Legyen igazi karácsonyunk, igazi találkozásunk vele, mint a pásztoroknak és a napkeleti bölcseknek. 
Ilyen karácsonyt kívánok nektek, mindnyájatoknak. 

                                        Tamás József ny. püspök

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése