2023. 04. 16.

Irgalmasság vasárnapja 2023

 
Az Úr Jézus feltámadása mindent megváltoztatott. Az apostolokat mindenekelőtt elvezette a belé vetett hitre. Ők már a Jézussal eltöltött három esztendő alatt is megtapasztalták az Úr Jézus más voltát. Eljutottak odáig, hogy felismerték benne a Messiást. Az Ószövetségben az Úr név azonos az Isten névvel. A születő Egyház a hit foglalatát ebben mondta ki: “Jézus az Úr”. E név tökéletesen kifejezi Krisztus misztériumát, aki Emberfia és és Isten Fia. Az Egyház hirdeti Krisztus uralmát, amely feltámadásával lett valósággá. János apostol számol be arról, hogy húsvétvasárnap este eljött Jézus, megállt középen és üdvözölte őket. A bűnön és következményén, a halálon győztes Úr apostolainak hatalmat ad a bűnök megbocsátására. Rájuk lehelve az éltető Szentlelket, hogy annak erejében életre tudják kelteni a bűnben meghalt szíveket. (Jn 20,19-31) Abból, hogy Jézus apostolainak nemcsak arra ad hatalmat, hogy a bűnöket megbocsássák, hanem arra is, hogy megtartsák, következik az, hogy az apostoloknak és utódaiknak meg kell bírálniuk, ítélniük azt, kinek lehet megbocsátani, s kinek kell megtartani a bűneit. Ez az ítélkezés történik akkor, amikor a gyónásban a hívő a gyóntatónak föltárja a maga lelkiállapotát, megvallja bűneit. János közli, hogy a tanítványok nem voltak könnyen hívők, hanem késedelmes szívűek. Azoknak sem akartak hinni, akik hírül adták, hogy látták és hallották az Urat. 
Tipikus példája ennek a hitetlenségnek Tamás apostol, aki nem volt a többi tízzel együtt, amikor eljött Jézus.  Jézus éppen azért is hagyta meg megdicsőült testén a szögek helyét, oldalában a lándzsaszúrásnak helyét, hogy minden kétséget eloszlasson tanítványai lelkében. Tamás így ismerte fel teljesen a feltámadott Jézus istenségét a hívők felett gyakorolt uralmában:
„Én Uram, én Istenem!” Jézus csak ennyit mondott: „Hittél, mert láttál. Boldogok, akik nem láttak, mégis hisznek.” Jézus még sok más csodajelet is mutatott tanítványai előtt, amelyeket nem jegyeztek föl. Ezeket azonban följegyezték, hogy higgyétek: Jézus a Messiás, az Isten Fia, s hogy a hit által életetek legyen az ő nevében.” 
A szentleckében Péter apostol írja, hogy Jézus Krisztus feltámadása minket is elvezet a hit titkának az elfogadására, megőriz a hitben, és eltölt élő reménységgel. (1Pt 1,3-9) A mai világ a reménység tanúit keresi. Ilyen tanúk voltak a jeruzsálemi hívek. (ApCsel 2,42-47) Állhatatosan kitartottaka az apostolok tanításában és közösségében, a kenyértörésben és az imádságban. Nagylelkűen siettek segítségére annak, aki valamiben szűkséget szenvedett. A mai vasárnap az irgalmasság vasárnapja is. Gyakoroljuk az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit, mert mennyei Atyánk nekünk is irgalmaz. Jézus feltámadása erősítsen meg az apostolok hitében, a biztos reményben és az irgalmas szeretetben.

„Ezt a napot az Úristen adta, örvendjünk és vigadjunk rajta.” Zsolt 117.24.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése