2012. 07. 29.

Moldvai magyar gyerekek Csíkszeredában


Július 9 és 21 között 27 pusztinai gyermekkel a zsögödfürdői Caritas Házban nyaraltunk.
A tábor szervezője a csíkszeredai Szent Kereszt Főplébánia, melynek vezetője, Darvas-Kozma József esperes 1994 óta szervez táborokat a pusztinai gyermekeknek.
1994-től 2000-ig a tábor helyszíne Marosvásárhely mellett Nyárádtőn - Maroskeresztúron volt, tavaly Gyimesfelsőlokon táboroztunk, idén a kilencedik ilyen táborunk volt, ezúttal Zsögödfürdőn.


A táborban a sok játék mellett pedagógusok és diákok tanítottak írni-olvasni, számolni, énekelni és táncolni. Kipróbáltuk a nemezelés rejtelmeit és földrajz és történelem előadást hallgattunk. Megtanultuk a rendszeretetet és a fegyelmet, a közösségben való viselkedés normáit. Meglátogattuk vonattal Tusnádfürdőt, ahol a Szent Anna Plébánia vendégszeretetét élveztük. Voltunk Madéfalván az 1764-ben életüket vesztett őseink emlékművénél, sétáltunk Csíkszeredában, fölmentünk Csíksomlyóra a Kálvária hegyén imádkozva Szűz Mária és Jézus tiszteletére és felkerestük Domokos Pál Péter szobrát, aki életét a moldvai magyarság kutatására szentelte. A vonatozás külön élményt nyújtott a gyermekeknek, hiszen a többségük eddig még nem ült vonaton.


A táborban jól viselkedő, szorgalmasan dolgozó gyermekek táborpontokat kaptak, melyekkel a délután és este tartott vásáron írószereket, játékokat, ruhaféléket és édességet vásárolhattak.
Az első héten velünk táboroztak a hajdúnánási gyerekek és kísérőik, akik 3. alkalommal tartották Zsögödön a táborukat. A zsúfolt programjaik miatt külön foglalkozásokban dolgoztak, de azért volt idő egy kis közös nemezelésre, táncra és játékra is.


A fürdés sem maradt el, többször le is hűtöttük magunkat a közeli strandon a forró napok végén. Nagy élmény volt a gyerekeknek a strand hideg, rozsdaszínű, erősen vasas vize.
Köszönjük a tábor szervezésben nyújtott segítséget a csíkszeredai Szent Kereszt Főplébániának, Darvas-Kozma József esperesnek és híveinek, a táborban segítséget nyújtó pedagógusoknak, a hajdúnánási táborozóknak, Szabó Mihály budapesti támogatónak és a tábor gondozóinak, szakácsainak.


A gyermekeknek felejthetetlen élményekben volt részük. A tábor napjai gyorsan teletek és talán kicsit szebbek és jobbak lettünk utána.

Bilibók Jenő


2012.07.24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése