2012. 07. 24.

Szent Kinga - az isteni bölcsesség birtokosa


Bölcs ember, aki Isten irányításával úgy használja a mulandó javakat, hogy szíve már most a maradandókhoz ragaszkodik. A bölcsesség feltételezi az éberséget. Kell az „éber szív, hogy meg tudjuk különböztetni a jót meg a rosszat” (1Kir 3, 5.7-12). Salamon király háromezer évvel ezelőtt éber szívet kért Istentől, hogy küldetését kellő bölcsességgel tudja teljesíteni. Az ifjú király tudta, hogy a rá hárult méltóság és feladat túl nagy ahhoz, hogy saját erejéből helyt tudjon állni, mivel a hatalom megszédítheti, és a felelősség súlya alatt össze is roppanhat. Csak az Istenre figyelő bölcs szív képes a maga helye és jelentősége szerint megítélni a dolgokat. Salamon ezért jót s jól kért, mert igazságosan akart uralkodni. Az Úr meghallgatta, s azzal jutalmazta, hogy megadta neki a gazdagságot, a hírnevet és a hosszú életet.
Jézus Krisztus mindnyájunk feladatául rendelte, hogy Istenre figyelő szívvel az egyetlen értéket, az egyetlen szükségeset keressük: a mennyek országát (Mt 13, 44-52). A mennyek országa hasonlít a kincshez, a gyöngyhöz, de mégis felülmúlja még az egyedi földi értékeket is, amiket az emberek büszkén mutogatnak. Nagy szenzációt keltett 1799-ben Nagyszentmiklóson megtalált aranykincs, amely a késő avarkori kultúra szerves része. Ezer év során sokan közel voltak hozzá, tapostak is fölötte, s nem találták meg. Jézus rámutat, hogy az mennyek országa rejtett kincs. Csak az Isten látja és a tulajdonos tud róla, így hát ez a kincs nem állhat a hiúság szolgálatában. Csak a láthatatlan emberi lélek rejtekében létezik. Aki rátalál Isten országára aki tudatosan keresi. A háló hasonlata figyelmeztetés mindenkienk, hogy egyszer megtörténik az igazak és a gonoszak szétválasztása. Ezért idejében fogadjuk el Isten meghívását (Róm 8,28-30). A maradandókhoz ragaszkodjunk, mert az Isten szeretőknek minden a javukra válik. Úgy a kitartó fáradozás, mint a nagylelkű lemondás. Ehhez az erkölcsi emelkedettséghez isteni bölcsesség kell. 
Ezzel a kinccsel ékeskedett Szent Kinga (1224-1292), aki tiszta szívvel akart Krisztusnak szolgálni. Fogadalma ellenére szülei eljegyezték Boleszláv krakkói herceggel. Bizonyos ideig anyósa házában lakott, míg a lengyel nyelvet előbb érteni, majd beszélni nem kezdte. (A betelepülőknek is jó példa!) Esküvőjük alkalmával így szólt férjéhez: „Ennek a kincsnek őrizője, nem pedig elrablója leszel. Az emberek szemében jegyesem leszel, Isten előtt pedig testvérem.” Kinga hatására Boleszláv király ünnepélyes tisztasági fogadalmat tett. A tiszta szív boldogságával szolgálták Isten népet.

„Eladta mindenét, amije csak volt, és megvásárolta azt.” (Mt 13,47)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése