2012. 07. 18.

Szent Hedvig királynő


Nagy Lajos magyar király harmadik és legkisebb lánya 1373-ban született. Anyja II. István boszniai herceg lánya volt. Apja a kor szokása szerint négy éves korában eljegyezte és odaígérte Habsburg Vilmosnak, III. Lipót osztrák herceg fiának. Mivel Lajosnak nem volt fiúgyermeke, Hedviget a lengyel trónra jelölte, Máriát pedig a magyar trónra. 1348-ban az alig 11 éves Hedviget lengyel királynővé koronázták. A „magas” politikai érdekek miatt 1385-ben nem Vilmoshoz, hanem a nálánál jóval idősebb Jagelló litván nagyherceghez ment, mert tudta, hogy ezáltal tudja elérni a litvánok megtérését és a két nép közötti béke biztosítását. Hedviget litván királynővé koronázták, Jagelló megkeresztelkedett és mint lengyel király II. Ulászló nevet veszi fel. Ígéretéhez híven térítő munkába kezdett. 
Hedvig férjével együtt alapítja 1388-ban a vilniusi püspökséget. A litván papság képzésére szervezte a prágai kollégiumot. A lengyelek és litvánok részére templomokat építtet, liturgikus könyveket és felszerelést szerez be. Segítette a klarisszákat, mert az imádságból és a szeretet szolgálatból mind többre és többre van szükség. Krakkóban a bencéseknek kolostort alapít, ahol az istentiszteletet a nép nyelvén tartják. 1397-ben teológiai fakultást állít fel a krakkói egyetemen. Nagy gondot fordított mind a maga, mind a népe üdvösségére. A szeretet szolgálatban fáradhatatlan: a szegények, özvegyek és árvák őrangyala. 
Alig 26 évesen 1399-ben Krakkóban gyermek szülésben hunyt el, itt is temették el. Sírja a Wawel székesegyházban van. A lengyelek és litvánok Jadwigában legnagyobb királynőjüket veszítették el. Vagyonát, örökségét a szegények között osztatta szét és alapítványt tett a krakkói egyetem részére. Hamarosan szentként tisztelték. 1426-ban már okirat erősíti meg nyilvános kultuszát. 1979-ben Karol Voytila krakkói érsek egyházmegyéje számára „kötelező megemlékezést rendelt el. II. János Pál pápaként 1997. július 8-án a szentek közé iktatta.
Könyörögjünk: Istenünk, aki híveid élete vagy és az alázatosak dicsősége, te Szent Hedvig királynét a hit és a szeretet buzgó terjesztőjévé tetted. Közbenjárására add, hogy az igazság és a jóság apostolai legyünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése