2012. 09. 10.

Mária neve



Szeptember 8-án, Kisboldogasszonyt ünnepeltük születésnapján. Az erdélyi főegyházmegyében  26 templom viseli Kisasszonyunk nevét, és tartottak búcsús misét. Szeptember 12-én Szűzanyánk névnapját ünnepeljük, 6 templomban tartanak búcsús misét. Szeptember 15-én a Fájdalmas Szűzanya emléknapján ismét 6 templomnak van búcsúja. Egy hét alatt rendkívüli módon ünnepel 38 egyházközség. Ez is mutatja, hogy népünk nagyon tiszteli a Szűzanyát és általa minden édesanyát. Az édesanyákat szerető, becsülő nemzet vagyunk, mert „az anya, az élet szülője.” Bár ma is ezt igazolnák az édesanyák.
Szűz Mária mindannyiunk édesanyja az üdvösségrendjében. S a jó gyermek készül és köszönti édesanyját, hogy szeretetét kifejezze. Máriát a teljes Szentháromság választotta ki, ahogy egyházi énekünkben valljuk: „Oh, Atyaistennek kedves szép leánya, Jézus Krisztus anyja, Szentlélek mátkája.” Az Atyaisten tette az üdvösség eszközévé, akit tisztelettel köszöntött Gábor angyal, akit boldognak mondott Erzsébet, majd az Egyház minden nemzete, melynek sorát éppen Szent István nyitotta meg, Szűz Máriának ajánlva népünket. Így lett ő a Patrona Hungariae vagy Magna nostra Domina, Magyarok Nagyasszonya.
Mária képviselt minket az angyali üdvözletkor, majd a megváltás napján, mint „mulier fortis” állt a Golgota keresztjénél: „Áll a gyötrött Isten-anyja, Kín az arcát könnybe vonja. Úgy siratja szent Fiát, Úgy siratja szent Fiát.” Jézus feltámadása után először Édesanyjának jelent meg – így tartja a kegyeletes hagyomány: „mert ez különösen megillette őt, az Anyát, aki kitartott a kereszt áldozatnál. Ez a megjelenés egészen más természetű volt, mint az, amelyik az asszonyok hitét meg kellett erősítenie, Máriánál pedig az erős hitet jutalmazta meg.”
És Pünkösd napján ott látjuk az apostolok társaságában, mint Ecclesia Orans-t. Ezért Szűz Mária az „instrumentum salutis”, az üdvösség eszköze – akár az Anyaszentegyház. Mária a kegyelemben megújult ember, a Szentlélek hárfája, aki az üdvösség melódiáját közvetíti a világ felé.
Mária vertikálisan kapcsolatban volt Istennel, azért tudott horizontálisan kinyílni az emberek felé, hogy karizmájával szolgáljon nekünk. Egy hét alatt három Mária-ünnepet ülünk: Kisboldogasszony, Mária neve, Hétfájdalmú Szűz. Ahol Mária neve elhangzik, ott a Krisztusi szabadságban felragyog az öröm és remény. Hát ragyogjon fel közöttünk is.
1980. szeptember 29-én halt meg istenszolgája Márton Áron püspök atya Gyulafehérvárt. Reggel háromnegyed kilenckor kispapjai a Szent Mihály-napi szentmisére gyülekeztek. A szentéletű főpásztor már hajnal óta haldoklott. A harangok szavára, kinyitotta szemét. A körötte lévők úgy látták, hogy sír. Majd elhaló hangon ennyit mondott: „Édesanyám, megyek hozzád.” Ezek voltak az utolsó szavai. Kilenc óra volt, amikor Püspök atyánk 84 éves életáldozatával a Szűzanya oltalma alatt az örökkévalóságba lépett. Pontosan ekkor kezdődött az Erdélyi egyházmegye szívében a búcsú-szentmise.
Kérjük a Szentlelket, hogy úgy vezessen bennünket, hogy sokszor osztozkodhassunk a Szűzanyával húsvét örömében, és befogadjuk Szentfiát a szentmisében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése