2012. 09. 09.

Kisboldogasszony

Ma annak a születését ünnepeljük, aki Krisztus után elsőként jutott el testestül-lelkestül abba a dicsőségbe, amelyre öröktől fogva rendelve volt. Isten, amikor örök szeretetében elhatározta, hogy megteremt, egyben megdicsőülésünket is eldöntötte. Igaz, hogy szabad akaratot adott, amivel könnyelműen meghiúsíthatjuk Isten ránk vonatkozó örök tervét, de ha közreműködünk vele, akkor egy csodálatos élet kibontakozásának leszünk a részesei. Ma Szűz Mária életében a kegyelem és szabad akarat együttes csodáját szemléljük.

A születésnap nevezetes dátum minden család életében. Köszöntjük szeretteinket, boldogságot, örömteli életet kívánunk nekik.
Hasonló örömben van részünk, amikor fiatal szülők sugárzó arccal jelentik be, hogy újszülött gyereküket akarják keresztvíz alá tartani. Ilyenkor látni lehet a szülők izzó szeretetét. Minden születésnap jó alkalom, hogy ezt a szeretet újra átélje, felszítsa a család.
Egyik nyáron barátaim családi ünnepségen vettem részt. A szülők három éves fiúknak az ünnepi asztalnál elmondták, hogy szép, boldog volt életük mielőtt ő megszületett, de amikor megszületett, azóta több az örömük. A mosolya, a nézése, kitáruló keze, hozzuk simuló feje, első szavai és lépései mind-mind örömet jelentett. Ezek után a kisfiú vidám lélekkel igyekezett elfújni a három szál gyertya lángját.
Szüleink hasonlóképpen fogadtak minket. Örültek nekünk, ámbár szomorúságot is okoztunk. Szüleink nem válogattak, hanem elfogadtak bennünket Istentől. Isten csak egyet kért tőlük, hogy szeressenek minket.
Mi sem válogathattunk abban, hogy mikor, hol, milyen társadalomban, népben és néprétegben akarunk beleszületni. 
Életünk Isten nagy ajándéka, ami kötöttségeket és lehetőségeket hordoz magában. Szent Ágoston mondta: Aki megteremtett megkérdezésed nélkül, nem fog üdvözíteni közreműködésed nélkül. Ezen elgondolkozva ráeszmélhetünk arra, hogy emberi méltóságunkat és hivatásunkat nem a külső keretek, kötöttségek adják, hanem Isten.
A boldogságos Szűz Mária világrajövetelét ünnepeljük a beteljesedés fényében. 
Köszönjük meg Istennek, hogy a földi és az égi haza családtagjai vagyunk. Köszöntsük égi édesanyánkat születése napján, aki részese üdvösségünknek. Virág és minden egyéb ajándék mellett, szerető lélekkel kapcsolódjunk be az Eucharisztikus lakomába, melyet Szűz Mária fia terített nekünk, hogy ilyen módon is kifejezze végtelen szeretetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése