2012. 09. 27.

Olvassuk a Szentírást



Az imádság mellett a másik lehetőség, amelyben könnyen találkozhatunk Istennel: a Szentírás olvasás. A Szentírás Isten szavát, üzenetét tartalmazza, amelyet hozzánk intéz, kinyilatkoztatja önmagát. A Szentírásban még biztonságosabban találkozhattunk Istennel, mint az imádságban, mert az imádságban, ha szabadjára engedjük fantáziánkat, belevisszük a magunk kívánságait és igényeit is, és így ferde képet alkothatunk magunknak Istenről. A Bibliában azonban ez a veszély nem áll fenn, mert Isten beszél magáról, Ő mutatja meg magát az embereknek. Isten látva az emberek eltévelyedését, útvesztését, nem hagyta magára az embert, szólt hozzá. Szólt Ábrahámhoz, Mózeshez, a prófétákhoz. Azok, akikhez beszélt vagy ezeknek a kortársai, Isten megnyilatkozásait leírták könyv formában. Ezeket a könyveket később összegyűjtötték és ez az ószövetségi Szentírás. Messiási ígértekről szól és az ember megváltásáról. 
A végső időben Isten egyszülött Fia által szólt hozzánk. Tanítását apostolai hirdették és le is írták, hogy Istennek tetsző életet éljünk. A két szövetség könyvei együtt alkottják a Szentírást, görög szóval a Bibliát (Biblia=könyv), amely 72 könyvből áll.
A Szentírás segít, hogy helyes Istenképünk legyen. Mindaz, amit már Istenről tanultunk, amiről beszélünk, mind a Szentírásból való (Róm 11,33-36; Kiv 3,14; Kiv 20,5-6). - A Szentírásból megtudhatjuk, hogy Isten szeret minket. Isten törődik az emberrel, keresi Őt. (Jn 3,16) - A Szentírásból választ kaphatunk a szenvedés, az élet, a halál és a túlvilág nagy kérdéseire. (Bölcs 1,13-14) - A Szentírásból megtudhatjuk, hogy hogyan kell Isten szándéka szerint élni. (Róm 13,13-14). A Szentírást csak úgy tudjuk értékelni, ha magunk is olvassuk. A Biblia megértésében segítségünkre van az Egyház, ha azt közösségben olvassuk. 
Olvashatjuk Biblia-órákon vagy pap által irányított kisebb közösségben. A bibliaolvasás sok módszere közül most „a hét lépcsős” módszert ajánlom. 
A kiválasztott szentírási rész elolvasása előtt hívjuk segítségül a Szentlelket. 
Egy valaki olvassa fel a kiválasztott szöveget. 
Ekkor 3-5 percet elmélkedve keressük meg, hogy melyik az a gondolat vagy mondat a szövegben, ami megérintett. 
Utána röviden, minden magyarázkodás nélkül osszuk meg a gondolatot vagy mondatot. 
Újra olvassuk el a választott szövegrészt, és most 5 perces csendben vizsgáljuk meg, hogy milyen viszony van az előbb megragadott üzenet és az életem között.
Ezután személyesen beszámolunk, így mindenki gazdagodik és gyarapodik Isten igéjének ismeretében. Végül újra felolvassuk a választott szakaszt. Most már egészen személyesen fog hangzani. 
Befejezésül vállaljunk valamilyen apostoli munkát, és zárjuk imádsággal a találkozót.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése