2012. 09. 30.

Krisztus Világa 2012. október

Október a rózsafüzér hónapja. Minden este rózsafüzér ájtatosságot tartunk templomainkban. Gyermekkorunk sok élménye fűződik az októberi ájtatossághoz. Ilyenkor eszembe jutnak az osztálytársak, az utcabeli gyerekek, a házi feladat készítés, a tanulás, az állatok etetése és az is, hogy mennyire igyekeztünk a vecsernyére. Egymást szólítottuk és csapatosan mentünk a kerítésbe, ahol szinte minden gyermek ott volt. Itt aztán még egy kiadósat játszottunk, számháború, kergetőzés, birkózás, varjúlövés, fára mászás, nahát minden volt. Valósággal kitomboltuk magunkat. A beharangozás előtt rohantunk a sekrestyébe, hogy ministráljunk. A plébános úr a nagyobbakat beosztotta, hogy a rózsafüzér egy-egy tizedét imádkozzák. Akkor a templomban végzett szolgálat nagy kitüntetésnek számított. A litániát a papbácsi mondta, az Úrangyalát és a halottainkért is az ima. Utána az ájtatos sereg kieresztette ismét a hangját, betöltötte a kerítést és szerre az utcákat. Csoportosan mentünk haza fáklyával, töklámpával, de a kárbitdoboz sem maradt el. Ezzel jeleztük, hogy merre járunk. Ha hazaértünk, még egyet durrantottunk, utána csend és nyugalom ülte meg a falut. 
Az októberi vecsernyék közösségformáló hatása mellett, megtapasztaltuk a közösségépítő erejét is. Ugyanis, míg a kerítésben játszottunk igazából egymással barátkoztunk, amikor a templomban imádkoztunk, mindnyájan a Jóistennel beszélgettünk. Egy ilyen visszatekintés után megértjük, Bányász József, A vidéki életforma lehetséges területei c. írását. Azt is, hogy „a nemzet jövőjét a krisztusi keresztény házasság biztosítja, az első magyar szentcsalád példájára” (Jakubinyi). 
A család láttatja meg az igazi értékeket az ifjúsággal. Ha ezt teszik, akkor egy okosabb, emberibb és talán szebb világot tudnak felépíteni. „Adja az Úristen, hogy így legyen.” – írja Wass Albert, majd így szól az ifjakhoz: „Mindaz azonban azon múlik, hogy meg tudjátok-e őrizni és hajlandók vagytok-e vállalni azt a magyar lelki és szellemi örökséget, amit mi vért izzadva átmentettünk valahogy a különbözö „izmusok” özönvizén a ti számotokra, hogy ne legyetek lelki koldusok egy özönvíz-utáni új világban.” A szülők feladata továbbra is az, amiről az Erdélyi Nőszövetségek tagjai Hargitafürdőn három napon át értekeztek: „Arra vagyunk hivatva, hogy hitünkkel visszahozzuk Isten a világba.” (Márton Áron)

Ebben már nem vagyunk a vak Bartimeus, hanem meg van a kellő lelki látásunk, és tudjuk, hogy a hitből fakadó imának ma is meg van az ereje. Erre sarkallnak október jeles napjai: Rózsafüzér királynéja, Magyarok Nagyasszonya, továbbá az októberben született híres magyar művészek, tudósok, politikusok. Nyelvünk ápolója Kazinczy zengi: „Jót s Jól! Ebben áll a nagy titok.” Jót s jól! – még imádkozni is. Előbb azonban bocsássunk meg az ellenünk vétkezőknek, mert „ez a döntés indítja majd el azt a gyógyulási folyamatot, amely során az érzelmeim lassan egyre inkább követni fogják a döntésemet.” Ekkor hasonul szívünk Jézus szívéhez. „Az Isten a szív imádságát szereti, és nem a szónkra figyelmez.” (Mikes Kelemen)
„Az elmélkedő vagy benső ima – írja Avilai Szent Teréz – nem egyéb, mint barátság Istennel, négyszemközti együttlét vele, aki szeret bennünket.” Az elmélkedő imában nem azért mondjuk ki ismételgetve vágyainkat, hogy befolyásoljuk Istent, hanem azért, mert szeretjük őt. Az elmélkedő imát, a szerető viszonyt kifejező imát nem lehet könyvből tanulni, hanem gyakorolni kell, imádkozni kell. A kisgyerekeket is szoktatják a szülők, és csak azután probálják megértetni. Így vagyunk az októberi rózsafüzérrel is. Imádkozó családban, közösségben lehet csak megtanulni imádkozni, elmélkedni. „Fekszünk majd s hallgatom éji füllel a szíveden alvó gond ütemét a sötétben.” (Radnóti) Ha ilyen odaadó szeretettel tudunk figyelni az imában hozzánk szóló Istenre, akkor népünknek lesz jövője. A rózsafüzér brit apostola mondta: „A jövő Egyházát azok a családok fogják alkotni, amelyek hűek maradnak a rózsafüzérhez.” (Hugh Thwaites) Keressük Isten barátságát a Szűzanya által és mindnyájan jövőt hordozó barátok és szent nemzet leszünk.

Krisztus Világa folyóirat megrendelhető e-mail: krisztusvilaga@yahoo.com címen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése