2012. 10. 03.

A Billings-módszer 2.



A Billings-módszer a gyakorlatban
A méhnyak nyákot a hüvelyen kívül, a hüvelynyílásról vesszük mutató- és hüvelykujjal. Óvatosan széthúzzuk az ujjainkat és láthatóvá válik a nyák nyúlóssága, ragadóssága. A termékeny nyák nyúlós, nehezen szakad el széthúzáskor. A terméketlen nyák ragadós, könnyen elszakad, amikor távolítjuk egymástól az ujjainkat. Érdemes naponta többször vizsgálni a váladékot, hiszen fél nap alatt is óriási változás állhat be az állagában. A későbbiekben, akár egy ciklus alatt rutinra teszünk szert és az érzet változásából nyomon követhetjük a termékenység megjelenését, meglétét, elmúlását. A nyáknak az érzete az elsődleges, a kinézete másodlagos fontosságú.
A közösülés után egy nappal lehet csak biztonsággal megállapítani az aktuális szakaszt - mivel az ondó elfedi a hüvelyváladékot -, ezért különösen a korai NFN idején nem javasolt naponta közösülni.
Érdekes megfigyelés, hogy ha a fogamzóképes időszak elején fogan meg a nő, lánygyermek születik, ha a közepén-végén, akkor fiú. Nigériában tesztelték ezt, és 314 fiút akaró párból 310-nek fiúgyermeke született és 97 lányt váróból 90 párnak leánya született. Ha ismerjük a fogantatás időpontját, az ovuláció idejét, biztosabban kiszámíthatjuk a gyermek születési idejét: tüszőrepedés napja - 7 nap + 9 hónap.
A megtermékenyítéshez 12+1 hímivarsejt szükséges. A 12 felvesz egy speciális térformát, kapcsolódva a petesejthez. Ez lehetővé teszi a 13. behatolását. Az a hímivarsejt fog bejutni, melynek feje megegyező méretű a petesejt magjával.
A szabályos ciklust megváltoztatja az erős stressz, a hosszú utazás, ill. az időeltolódás, bizonyos gyógyszerek szedése, a hüvelyirrigálás, méhkaparás, komolyabb nőgyógyászati műtétek, komoly gombás fertőzés, fogamzásgátló tabletta. (Fogamzásgátló tabletta szedése után pár hónap várakozás javasolt gyermekvállalás előtt.) Ilyen esetekben ajánlott a módszert más szelíd módszerekkel kiegészíteni. A szoptatás után, a klimax határán változik a ciklus, ilyenkor érdemes szakembertől tanácsot kérni. 
 

Felhasznált irodalom:
Dr. Evelyn Billings - Ann Westmore: A Billings-módszer
Bippan Norberg - Szil Péter: Természetes fogamzásszabályozás
Váradi Tibor
előadásai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése