2012. 10. 29.

A német nép lelkiismerete

Rupert atyára emlékeztek Kosteleken Rupert atyára emlékeztek Kosteleken

Dobos László | 2012.10.28. Csíki Hírlap
Minden év októberének utolsó szombatján P. Rupert Mayer német jezsuita atyára emlékeznek Kosteleken. Az 1987-ben boldoggá avatott pap az első világháborúban tábori lelkészként vett részt a Csíki-havasokban zajló harcokban, Kosteleken gránáttalálat érte, melynek következményeként amputálni kellett egyik lábát.
Kostelek főutcáján található a Rupert-emlékkő. A megemlékező szentmisét a szomszéd kertben tartották.
Bálint Lajos egykori gyulafehérvári érsek kezdeményezésére 2005 őszén emlékkő került Rupert atya balesetének helyszínére, melyre magyarul, románul és németül felvésték Pál apostol Timóteushoz írt második levelének egyik verssorát: „Isten igéje nincs megbilincselve”.
Személygépkocsival nehezen járható úton közelíthető meg a Csíki-havasokban rejtőző kis falu, a Gyulafehérvári Egyházmegye legkeletibb plébániája, Kostelek. A település nevét a hímbárányról kapta, és egykoron Szépvízhez tartozott, a második világháborút követően azonban Bákó megyéhez csatolták, jelenleg Ágas község része.
A ma 78 éves Salamon Antal 1978-ban vette át a kosteleki plébánia vezetését, és 34 éve ő itt a magyar szó követe, keresztel, esket, temet és misézik magyarul, tanítja anyanyelvükön írni és olvasni a gyerekeket.
A megemlékező szentmise előtt érkeztünk a kosteleki emlékkőhöz, a legelső helybelitől, Váta András bácsitól Rupert Mayer emléke felől érdeklődünk. „A falu őrzi az első világháborúban itt megsérült atya emlékét. A baleset a kosteleki fő utca és a Gyepecére vezető utak kereszteződésénél, a régi fahídon történt” – meséli Váta András. Tőle tudtuk meg, hogy az emlékmű feletti dombon állt egykoron a II. bajor hadtest tábori kórház-barakkja. Az épületet rég lebontották, helyét felnőtte az erdő.
Kosteleken az elmúlt szombaton, október 27-én megtartott ünnepi szentmisét a helyi plébános, Salamon Antal mellett Vass Nimród István gyimesfelsőloki és Salamon József gyimesbükki plébános celebrálta, a kántori teendőket a szép számban megjelent kostelekiek legnagyobb örömére Koncsag László gyimesbükki kántor látta el (Kosteleken jelenleg nincs szakképzett kántor). Salamon József szentbeszédében a hit gyakorlására, a családok védelmére és a hagyományok megőrzésére buzdította a  jelenlévőket, majd Rupert Mayer életpéldáját elevenítette fel.
Rupert Mayer (Stuttgart, 1876. január 23. – München, 1945. november 1.) német jezsuita szerzetes filozófiát és teológiát tanult, 1899-ban pappá szentelték, 1900-ban pedig belépett a jezsuita rendbe. 1912-től Münchenben végzett lelkipásztori és szociális munkát, majd 1914-ben önként jelentkezett tábori lelkésznek.
Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes kutatásaiból tudjuk, hogy 1916. december 30-án Rupert atyának gránátlövedék térden alul szétzúzta a lábát. Az elsősegély után, az erős katonai támadás közepette, a nyílt völgyön vörös csíkos fehér gyapjútakaróval betakarva hordágyon vitték a kötözőhelyre. Itt Carossa és Rouge orvosok amputálták a lábfejet. Négy liter konyhasóoldatot adtak be lassanként a vérbe, mire kezdte visszanyerni eszméletét. 1917. január 6-án szekérrel a gyimesi határállomásig, majd kórházvonattal Csíkszentmihályra, innen pedig a csíkszeredai Római Katolikus Főgimnázium földszintjén kialakított hadikórházba szállították, ahol térdből újabb amputációra került sor. Ezt követően Kolozsvárra szállították, ahol ismét műtötték. Később hazavitték Németországba, itt falábat kapott.
A háború után a „falábú apostol” Münchenben folytatta lelkipásztori és szociális tevékenységét, beszédeit nagy tömegek hallgatták. Előbb a marxista-kommunista befolyás ellen küzdött, majd a nemzetiszocialista eszmék veszélye ellen emelt hangot. 1937-ben a Gestapo letartóztatta, majd kiengedték, de újra börtönbe, illetve koncentrációs táborba szállították, később bencés kolostorba száműzték. A második világháborút követően visszatért Münchenbe, itt halt meg, 1945. november 1-jén prédikáció közben agyvérzés érte. 1950-ben indították el boldoggá avatásának perét, 1987-ben pedig II. János Pál pápa boldoggá avatta. Csíkszeredában is ápolják Rupert Mayer emlékét, a Millenniumi templom alagsorában található a Márton Árpád festőművész által készített Rupert-falfestmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése