2012. 10. 26.

+ Ft. Linde László

Elhunyt Linde László, szigetszentmiklósi plébános
Élete, papi pályafutása vázlatosan:
Született: 1966. május 5.
2002: Spányi Antal megyéspüspök pappá szenteli.
2002-2003: Dunaújvárosban káplán.
2003-2007: Budaörsön káplán.
2007-től: Szigetszentmiklóson plébános.
Csíksomlyóra is zarándokló pap.
A szíve leállt: 2012. október 11-én. Élt 46 évet.
Temetése 2012. október 30-án, kedden, 14 órakor lesz a szigetszentmiklósi Szent Miklós Plébánián.
Akit az Úr szólított - hivatásáról egyik prédikációjában a következő különös történetet osztotta meg a hívekkel.

“Egy fagyos decemberi hajnalon, a volt Mártírok útja a csúszós macskaköveire leereszkedő ködben egy fiatalember kószált kissé céltalanul, hogy kiszellőztesse a fejét. Az egyébként néptelen úton, a hajnali ködből egyszer csak idős asszonyok alakjai tűntek föl, akik mind ugyanabba az irányba igyekeztek. A fiatalembert elfogta a kíváncsiság, vajon hova igyekeznek ezek az asszonyok ebben a hajnali órában. Meg is szólította egyiküket és megkérdezte, hogy hova mennek ebben a cudar időben ilyen korán. „Rorátéra, hajnali szentmisére.” – hangzott a válasz. „Jöjjön velünk!” – invitálták az asszonyok. Nem kellett sokat győzködni, azonnal csatlakozott hozzájuk.
Gyerekkorában nem volt idegen számára Isten háza, járt oda eleget az édesanyjával, amíg élt. A fiú érettségi után pincérnek tanult, most is egy éjszakai műszakot követően hozta erre a lába. Észre sem vette és máris ott ült a templomban, értette és követte a misét, olyan természetesen kapcsolódott bele az imádságba, mintha évek távolából forrna össze a régi fohász. Másnap már eltökélten tette meg a kitérőt a templomhoz, az idős asszonyok mutatták a neki szánt padot.
Mély nyugalom szállta meg ezután minden alkalommal a templomban, s valami furcsa vágyakozás a teljességre. Addig azt érezte, méghozzá egyre jobban, hogy üresség tátong a lelkében. A ferences házfőnöknek beszélt arról a meglepő hívásról, amit legbelül hallott. A szerzetes atya várakozásra intette, hiszen mindketten kezdték érteni, az Isten valami új útra kezdi hívni. Érlelő időt szánt a fiatalembernek, hogy a megszólításra igaz választ tudjon adni. Az idő szelíd türelemmel fogta közre őt, letisztította indulatait, fegyelmezte akaratát, hogy aztán annál szilárdabb elhatározásra bírja. Végül papi szemináriumba jelentkezett, s néhány év múlva pappá is szentelték.
A fiatalembert Linde Lászlónak hívták és most itt áll előttetek.”
Hívei vallomásából:
Isten üzenetének közvetítője
Áldott tehetségének köszönhetően az evangéliumi felolvasásokon túl, prédikációiban sokak számára tudta az Isten testre szabott üzenetét közvetíteni. A szentmisék után gyakran megkeresték, hogy megköszönjék azokat a szavakat, gondolatokat, áttételes üzeneteket, amit úgy éreztek, hogy választ, segítséget nyújt az aktuális élethelyzetükre.
Kiváló szervező, közösségépítő
Valamennyi helyen, ahol szolgált remek közösséget épített maga köré...
Áldásos működésének köszönhetően egyházközösségünk létszáma jelentősen megnövekedett, az átlagéletkor alapján inkább “idősnek” nevezhető közösség jelentős mértékben megfiatalodott.
A templom megszentelt tere számos kulturális eseménynek (koncert, hangverseny, kórustalálkozó, stb.) adott otthont. Gyakran hívott neves vendég atyákat (a ferences Böjte Csaba testvér, a kamiliánus Alfréd atya, stb.). Mindezek mellett a papi utánpótlást is olyannyira szívügyének tekintette, hogy frissen avatott papokat hívott első misézni, emellett támogatta a fiatal kispapokat, diakónusokat.
Akit az Úr most másodszor is szólított
A mi Laci atyánk, szeretett plébánosunk elérte élete célját, meghívást kapott az örök életre. Hiszek abban, hogy bebocsátást nyert a mennyek országába.

RIP

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Hívő Társaim!

    2011 év elején ismertem meg eme szenzációs Embert!
    Fontos, hogy elmondjam nem ismertem, pontosítok nem lehettem közelében sem ilyen odaadó és segítőkész Papnak, Akinek gondolatai és szavai a mai fiatalság észjárását figyelembe véve megtudja szólítani és felnyitni szemét a tudatosság és elkötelezettség felé.
    Életem nagy részében nem éreztem fontosságát a templombajárásnak. Szigetszentmiklósra kiköltözve a buja pénz és siker hajhász városból Vőlegényem sem értve engem mi történt velem és miért indultam ebbe az irányba,kérésemre felkerestük a templomot és ott találkoztunk Linde Atyával Aki teljes szívvel fogadott és elég volt néhány perc és éreztük, hogy nincs sok ember aki megfogna minket, néhány perc elég volt hozzá, hogy tudjuk mi a dolgunk még ha nem is voltunk tisztában helyzetünkel és hogy minek nézünk elébe, vállaltuk. Elsősorban magunknak és az eszmének, hitünknek eleget tegyünk.
    Rendkívül sajnáljuk azokat a fiatalokat akik nem ismerhették, mert Mi úgy érezzük tanításai íránymutatóak, remélem Ránk mindig figyelemmel lesz és büszke lesz, hogy tanításait látja napi életünkben alkalmazva és megfogadva és ez által szép családi életet élünk békében és boldogságban.

    Bp. 2012.11.25

    Rendek Diána és Poppé Tamás házaspár, akiket Linde Atya készített fel a házas életre.

    VálaszTörlés