2018. 07. 07.

Ezer Székely Leány Napja

2018. július 7-én megtartották a hagyományos Ezer Székely Leány Napja rendezvényt Csíkszeredában.
Gyűlekezés a Szabadság téren, Indulás Csíksomlyói kegytemplomba és a Salvator-hegyi Hármas-oltárnál zajlott a népviseletmustra, a hagyományőrző néptánccsoportok előadásai.
Fotó: VN - 2015
 Sajnos a szónokok közül ismételten elkövetik azt a hibát, hogy Domokos Pál Péter tanár nevéhez fűzik a kezdeményezést, amikor nem ő volt a kezdeményező. Ideje volna, hogy az igazságot megtanulják.  
Ezért ismételten leírom, hogy a kezdeményezés megálmodója 1930-ban és kivitelzője 1931-ben: P. Takács Gábor somlyói ferences házfőnök, Stettner Andrea szociális testvér és Zakariás Flóra nővér voltak.
Fotó: MTI - 2018.
P. Takács Albert Gábor (Budapesten 1896. dec. 19. -  Yangston, AEÁ, 1974. jan.1.) ferences szerzetes 1927-ben lett csíksomlyói házfőnök. A történelmi idő úgy hozta, hogy népi kultúránk védelmét felvállalta a Csíkszeredában működő Szociális Testvérek Társulatának egyik vezetőjével, Stettner Andrea testvérrel és a kolozsvári Katolikus Nőszövetséget képviselő Zakariás Flóra nővérrel. 1930-ban eltervezték az Ezer Székely Leány Napja rendezvény szervezését, amelyre 1931. június 7-én került sor első alkalommal.  
Fotó: MTI - 2018.
Célja a székely népviselet, néptánc és népzene megőrzése.
Tartalmát pedig a jelmondat őrzi, nem a ruha:
Hitében erős, erkölcsében tiszta, önazonosságában szilárd ifjúság nevelése.
Az első találkozóra 42 településről jöttek el Csíkszeredába. 1932-ben a mozgalomba  új emberek is bekapcsolódtak: Domokos Pál Péter gimnáziumi tanár, aki a konferanszié szerepét vállalta és P. Lukács Manszvét OFM szónok. 1935-ben megtartott V. találkozó után a román hatóság betiltotta. 
Fotó: MTI - 2018.
Újraéledése 1940. október 8-án volt, amikor Csíkszeredába látogatott vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó. Ez lett az első magyar világbeli Ezer Székely Leány Napja rendezvény.  Az igazi szervezőt, P. Takács A. Gábor ferences atyát, a rendezvény egyik lelkes kezdeményezőjét a történelem szele Amerikába sodorta. Az Egyesült Államokban halt meg 1974. január 1-jén. 
Fotó: Albert Orsolya - 2018. júl. 7. Szabadság tér
Több kép itt: http://www.maszol.ro/index.php/nagykep/133-mara-mar-igazi-kozossegi-unneppe-valt-az-ezer-szekely-leany-napja/
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése