2018. 07. 29.

Aki meghív lakomájára


A tudományos fejlődésnek még csak hajnalán vagyunk, de minél inkább világosodik, annál jobban feltárul előttünk minden vonatkozásban a teremtő Eszmének hatása, kezenyoma. Darwin óta csodálatos tudományos eredményeket értünk el, de ezek az eredmények arra késztetnek bennünket, hogy a tudás alázatával vegyük tudomásul egyre jobban, mindenben Isten jelenlétét” – írta Cressy Morrison, New York-i akadémikus. Az 5. ok, amely a tudóst szükségképpen hívővé teszi: Az élet feltételéről tudunk valamit, amit Darwin még nem tudott: ez a gének csodája. Ezek a gének olyan elképzelhetetlenül aprók, hogy ha össze tudnók gyűjteni az egész mennyiséget, ami a földön az életet lehetővé teszi, az mind elférne egy gyűszűben. De a génből és társából a kromoszómából mégis jut a földön minden egyes élő sejtbe. Ez a gén állapítja meg minden élet jellegét. Elképzelhetetlen ugyan, hogy egy gyűszűnyiből hétmilliárd embernek juthasson, mégis: az hogy jut, ma már nem kérdés. Mivel lehet ezt megmagyarázni?

A fejlődés a sejtben kezdődik, ami a gént magába foglalja. Hogy néhány millió atom, a legparányibb génbe zárva, hogyan uralkodhatik a földön az egész élet felett, ezt csak az Alkotó Szellemmel tudjuk megmagyarázni. Semmi más nem magyarázza meg ezt az előrelátó, mindenre kiterjedő értelmet.” 
Már az ókori bölcsek: Szókratész, Platón olyan titokzatos lakomáról álmodtak, ahol mindazok kielégülést nyernek, akik leginkább ki vannak éhezve az igazságra. Éhségüket és szomjúságukat azonban nem a kenyér íze és a bor zamata fogja kioltani… 
Amire vágytak, annak beteljesedéséről Szent Pál beszél: „az igazság Jézusban van.” (Ef 4,17. 20-24) Új emberré lettünk, újból képére formált bennünket Krisztus által az Atya. Aki hisz Jézusban az boldog, mert tudja, hogy jobban velünk van a szerető Isten, mint Mózes népével a pusztában. (Kiv 16,2-4; 12-15) Ott a pusztai vándorlás alatt azt a csodát kellett volna lelkileg átgondolják, ahogyan Isten gondoskodott róluk, ahogyan kiszabadította és elindította az üdvösség útján. Mózes közbenjárására Isten a lázadókat is meghallgatta, és gondoskodott róluk az óriási tömegben átvonuló madarak és mannahullás által.

Jézus a kenyérszaporítással önmagát és tanítványait igazolta. Ő az Isten kenyere, aki alászállt az égből, és aki életet ad a világnak. (Jn 6,24-35) Az embereket csak az érdekli, hogy jóllakjanak és betegségeiket meggyógyítsa. Mi is tudunk néha úgy viselkedni, mint a jóllakott a tömeg. Aki pedig hisz Jézusban, az felismeri, hogy benne életet, istenközösséget talált. 
Az istenközösség asztala a szentmise. Ott készíti nekünk Jézus az Atyához vezető utat, mert Ő az út, és Ő az élet kenyere. Ő életünket még biztosabban viszi a kiteljesülés felé, mint testünket a génjeink!



Az tud önmagára találni, aki hagyja, hogy Isten megajándékozza őt.” (Joseph Ratzinger)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése