2019. 03. 05.

Krisztus világa 2019. március - Szemle


Krisztusba oltódva Március nemcsak a tavaszt, hanem a szabadságot, a megváltást, a készületet idézi. Böjtkezdet, március 15, Szent József és tavaszi első ünnepünk: Gyümölcsoltó Boldogasszony. A hónap üdvtörténeti jelentőségét a 2. században keletkezett apokrif irat, az ún. „Jakab ősevangélium” és az a keresztényi elgondolás készítette elő, hogy a világ teremtése, Krisztus fogantatása és kereszthalála ugyanazon a napon, a kereszthalál napján, március 25-én történt. A történelmi gondolkodás Jézus születésétől, december 25-től 9 hónapot visszaszámlálva határozta meg Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét. … Népünk már Szent István idejében megülte, amit a Szent László alatt 1092-ben tartott szabolcsi zsinat is megerősített. Az 1466-ban Tatros városában összeállított Müncheni-kódex (pálos) naptárában Máriának hirdetete napja-ként szerepel…. Az ünnep ihlette az Üdvözlégy és az Úrangyala imádságokat.

Március 6. napján van Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete, szigorú böjti nap van akár nagypénteken. Megtartása a betöltött 18. évtől a megkezdett 60. évig kötelező. A fő étkezés áthelyezhető a megszokottól eltérő időpontra is. A 18 év alatti és 60 év feletti hívekre csak a hústilalom vonatkozik, mint nagyböjt péntekjein. „A nagyböjti idő célja húsvét ünneplésének előkészítése.” Szűzanyánk „igenje” mellett a húsvéti misztérium átélése legyen a mi “igenünk” is a Szentatya látogatására készülve – áll a vezércikkben.

Hívatások éve van, ezért szerzetesi portrék keretében megismerhetjük a 15. század elején élt Fráter Bereck pálos szerzetes életét és gondolatait. Serdülő éveiben Itáliába ment, hogy ott elvégezze tanulmányait. Hírnév után vágyódva, nagy hírre és emberi dicsőségre törekedett. Tanulmányai végeztével elérte a mesteri fokozatot, a jogtudományok doktora lett és kívánsága is teljesült. A váradi prépostságot is elnyerte. Ott jó ideig gazdagságban és élvezetekben élt. De íme, hirtelen megváltozott. Ez a Szentlélekisten kegyelme és ereje. Ekkor nagyváradi kanonoki stallumát a pálosrend fehér ruhájával cserélte fel. Mindjárt a bűnök kiirtásán és az erények megszerzésén fáradozott, hogy tisztán és teljes szívvel Istennek adhassa önmagát. Példája társai körében gyújtó hatású volt, 1445-1448 között rendjének elöljárójává választották. Mondási közül egyet említek: „Önmagad előtt mindig maradj szilárd, arcod a többiekhez legyen hasonló.” (3. o)

Nagyszombat másképp már a nagyböjt elején a végkifejletre tekintünk. Dr. Diósi Dávid kiemeli, hogy üdvösségünk szempontjából nemcsak Jézus halála, hanem halottként való léte is fontos. A nagyszombat csendje, lefagyott hangulata elgondolkoztathat bennünket arra vonatkozólag, hogy milyen kietlen, reménytelen és kilátástalan volna emberi sorsunk, ha Isten nem látogatna meg kegyelmével…  
Érdek – című cikkben András István tanár a sokat hangoztatott nyugat-európaiság fokmérőjének nevezett hosszú távon való gondolkodást veszi célba. Rámutat, hogy a baj ott kezdődik, amikor elfelejtjük hol vannak a határok, minek mi a rendeltetése, mi miért van… A világ dolgaiban a 16. században jelentkezett, s mára alapszavunkká vált érdeket firtatja, amíg eljut az igaz érdekig. (4. oldal)
Pápai himnusz – Hol Szent Péter sírba téve – templombúcsúk és nagy ünnepek szentmiséjének záró része. A szöveget 1857-ben Gyurits Antal írta, dallamát Feley Antal komponálta 1858-ban. A magyar népünk hithűsége szülte, amikor az osztrák önkényuralmi rendszer meggyengítésünkre törekedett. Magyarországon élő nemzetiségek (románok, németek, szlovákok, csehek, horvátok, ruszinok, bolgárok) is nyomban átvették, és azóta anyanyelvükön éneklik. Amikor a Szentatya csíksomlyói miséjén felhangzik e himnusz, gondoljunk arra, hogy ez is közös értékünk még a Magyarok Nagyasszonya országából. Az ún. pápai himnuszt hét nyelven itt található. (5. és 16.) 
Női dolgainkWeöres Sándor írja: “A nő: tetőtől talpig élet.” Ez nemcsak az életadás szentségét idézi fel, hanem a gondoskodást másokról is. A nők önmagukról való gondoskodására irányítja a figyelmet Koncz Mária Magdolna. Legyen ez nő napi kedveskedés, ajánlat. (6-7.) 
Őrvidék 1. – A józan öntudat-önbecsülés és józan összetartás jegyében Kárpát-medencei utazásunknak lassan a végéhez közeledünk. A Hungarikumokat, ill. a Magyar Értéktárba vett emlékeket kerestük és mutattuk be Kismagyarországon és körülötte – írja Sárközi Sándor piarista tanár. Most az Őrvidékre, Ausztria Magyarországgal határos szövetségi tartományába, Burgenlandba kalauzol. Az Őrvidék, Várvidék történetével ismerkedhetünk meg. (8-9. oldal) 
Ég és Föld között Istennel – Csáki Boldog Mór élete felnyitja szemünket és megdöbbent, ha dr. Bakó Mária Hajnalka írását olvassuk és kérdéseire válaszolunk. (10. oldal) 
Angyal a mozgólépcsőn, Engelbert Gross köznapi elmélkedése az angyalok szerepéről. Fordította Bács Béla János.
Katolikus fiatalok a mindennapokban. Simon-Kerekes Eszter egyetemista válaszol Péter Loránd kérdéseire. (10-11. oldal) 
A háromfejű szörny és a 9 királyfi - Kalandok a Mese Birodalmában 15. rész. A mesét és a feladatokat írta Katóca. Meseírónk megemlékezik Fésűs Éváról, akinek szinte “mese volt az élete”, aki húsz éven át a Magyar Rádió külső munkatársaként több száz műsorában mesélt, mesélt a gyerekeknek. (12-13.oldal) 
Viccek – Derűs böjtre hangolásként több vicc közül: Megkérdi a katolikus pap a rabbit: - Barátom, mikor eszel már disznóhúst? Mire a rabbi: - Majd a te esküvődön, koma! (14. oldal) 
Keresztrejtvény Jézus tanítványokról szóló mondása lappang a rejtvényben, amelyet Korodi Zoltán készített. Bemutatjuk megfejtőink népes táborát, a helyes válaszokat,  a FIF márciusi programjait. A Krisztus világa hűséges támogatója a Hargita Gyöngye ásványvíztöltő cég.
KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése