2019. 03. 05.

Ismerkedés Márton Áron püspökkel

Csíkszereda egyik Általános Iskolájába meghívtak a VI. osztályos tanulók és tanáraik, hogy a tananyag jobb elmélyítése végett mutassuk be  Isten Szolgája Márton Áron püspök életét 50 perc keretében. Erre fel is készültünk.A szent püspök életéről szóló főbb műveket is magunkkal vittük: Szőke János, Márton Áron; Domokos Pál Péter, Rendületlenül; Virt László. Nyitott szívvel; Sas Péter, Márton Áron erdélyi püspök élete és munkássága című alapvető munkák mellett Dr. Marton József "Márton Áron Erdély püspöke" kiegészítve képekkel és Dr. Kovács Gergely posztulátor által szerkesztett "Imádkozzunk Áron püspökkel" kiadvány imáival, melyet a Budapesti Tisztviselő telepi Magyarok Nagyasszonya Plébánia 2016-ban adott ki. 
Szemléltetőnek Márton Áron Hagyatéka sorozat egy példányát bemutatónak.
Az óra elején Dr. Darvas-Kozma József pápai káplán, esp.-plébános 10 percben felvázolta Márton Áron életútját és a róla szóló könyvekről is szólt. Ezt követte az öt filmrészlet bemutatása a szent püspök életéből, amely 23 perc időtartamú volt. A vetítés után a meghívott az 1967 és 1980 közti években a püspökkel való személyes találkozásairól számolt be. 
Az előadásban közreműködött T. Kovács József segédlelkész, aki a vetítést irányította. Az előadás nagy hatással volt a résztvevőkre. Mindvégig eleven figyelemmel követtek minden részletet. Végül a tanárok a könyvek, a diákok pedig a Márton Áronról szóló könyvecske megvásárlása felől érdeklődtek.
Nagyon hasznos volt a találkozó. A vetítés egyes jeleneteit a diákok felismerték, mert már azon a helyen megfordultak kirándulásuk alkalmával. 
Végső következtetés az amit Cassiodorus így fogalmazott meg: Az Úr tetteit elbeszélni, Isten dicséretet jelent. 
Köszönjük Istennek, hogy ilyen érdeklődő iskoláink vannak, és nagyon köszönjük, hogy nekünk adta Márton Áron püspököt
2019. március 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése