2019. 03. 25.

Magzati élet világnapja

„Fontos, hogy legyen egy hely, ahol az érintettek meg tudnak állni, édesanyák, édesapák, akik elvesztették a gyereküket. Különösen azoknak a szülőknek nehéz, akik nem látták a gyereket, vagy nem tudták a hagyományokhoz híven a végtisztességet megadni. Mi ezen változtatni nem tudunk, de enyhíteni próbáljuk a fájdalmukat. Itt van egy hely, ahol gyertyát gyújthatnak, emlékezhetnek rájuk. ... Az egyház tanítása, hogy Isten üdvözíteni tudja az embert. Jézus Krisztus megváltó halála és feltámadása az eredeti bűnt eltörli, s ha valaki a maga hibáján kívül nem részesülhetett a keresztség szentségében – ez a II. Vatikáni zsinat tanítása –, akkor is üdvözülhet. Az egyház a fogantatás pillanatától személynek, embernek tekinti azt a lényt, aki megfogant. Ezért pártoljuk föl és támogatjuk az érintett családokat, édesanyákat – mert leginkább ez őket viseli meg –, hogy legyen egy ilyen emlékhely, és mi is mindig imádkozunk értük, minden szentmisében benne van az élőkről és a holtakról való megemlékezés is. Ez a hely fölhívja a templom előtt megforduló emberek figyelmét arra, hogy az élet milyen nagy érték, elvesztése pedig egy életre szóló sebet üt, amit csak az Úristen tud gyógyítani.” 
2013. Mindenszentek napján a 11 órai ünnepi szentmisét követően az élet korai szakaszában elveszített csecsemők emlékére, Bara Barnabás szobrász által készített "Anyaság" terrakottát áldotta meg Darvas-Kozma József esperes-plébános a csíkszeredai Millenniumi templom udvarán. 
Azóta virágot, fenyőágat tesznek oda, vagy gyertyát gyújtanak.
**


Mk 10,13-16
13Kisgyerekeket hoztak hozzá, hogy érintse meg őket. De a tanítványok elutasították őket. 14Amikor Jézus észrevette, helytelenítette. „Hagyjátok - mondta -, hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, ne akadályozzátok őket, hisz ilyeneké az Isten országa. 15Bizony mondom nektek, aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy gyermek, nem jut be oda.” 16Azután megölelte, és kezét rájuk téve megáldotta őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése