2019. 03. 12.

Amikor még Petőfi is csodálkozott!

Március 15. a magyar nemzet ünnepe. Ami 1848. március 15-én Pesten zajlott, annak híre csak április 4-én érkezett el Csíkszeredába. Ekkor kezdődött itt a forradalom. 
Majd 1849. január 18-án Gál Sándor ezredes érkezett meg, és néhány nap alatt sikerült három csíki zászlóaljat megszerveznie és fegyverbe állítania. 
Ezek a későbbi 76, 77. és 78. honvéd zászlóaljak, melyek élére Sándor László, Endes József és Kabos Károly őrnagyokat állította. Ezzel a csíkiak bekapcsolódtak a magyar szabadságharcba. Ott küzdöttek Szebennél, a Piski-hídnál, április 16-án Szörénybalázsdnál (Vojszlova), ahol az ellenség ágyúit elfoglalva, azokkal verték szét a német és román ellenséget. 
Elszántságukat látva, Petőfi másnap megírta A székelyek című versét, amit a Debreczeni Közlönyhöz küldött el ezzel a megjegyzéssel: 
„A székely akkor ilyen vitéz, ha vezére még vitézebb!” Megismétlem: 
„A székely akkor ilyen vitéz, ha vezére még vitézebb!” 
Éppen ezért politikusainkat, hivatalt viselő elöljáróinkat, akik autonómiánk mellett kiállnak, akik ilyen lehetőségek között mernek dolgozni, ne szidja senki! Sehol se! Mert ez mérgezi a közösségünket.
Bátorítsuk vezetőinket, a vezéreinket, hogy mi is bátrabbak legyünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése