2022. 09. 16.

Szent Kornél és Ciprián vértanúk

Kornélt 251-ben választották a római egyház püspökévé. Nehéz örökséget vet át, mivel ekkor volt a leghevesebb a vita abban a kérdésben, hogy a hitüket valamilyen formában megtagadókat bűnbánatuk után visszafogadják-e az Egyház közösségébe. Kornel a visszafogadás mellett érvelt, és ezért zsinatot is összehívott. Itt az ellenkező véleményt képviselő Novatianust kiközösítették. Ciprián karthágói püspök segítségével tudta megerősíteni tekintélyét. Gallus császár száműzte őt. Civitavecchia mellett szenvedett vértanúságot, 253-ban. Holttestét Rómába vitték, és a Kallixtusz-katakombában temették el.

Szent Ciprián Karthágóban született 210 körül pogány családból. Megtérve pap lett, majd 249-ben szülővárosa püspökévé szentelték. A nehéz időkben kitűnően kormányozta egyházát tetteivel és írásaival. Szoros kapcsolatot álolt Kornél pápával, hisz mindketten az Egyház egységéért aggódtak és fáradoztak. A Valerianus-féle üldözés idején előbb számkivetésbe kényszerült, majd 258. szeptember 14-én vértanúságot szenvedett. A két szent ünnepét a IV. században együtt tartották.

Az egyház egységének megbontója Novatianus, aki  halálos betegen vette fel a keresztséget, ami akkoriban kizárt a papságból, ennek ellenére, jóllehet az egész római klérus tiltakozott, Fábián pápa pappá szentelte. 250-ben a Fábián pápa halálát követő 15 hónapos széküresedés idején Novatianus jelentős szerepet játszott a római egyház életében. Pápa akart lenni ezért két levelet is írt Szent Cipriánnak Karthágóba. Kornélt választották  pápává 251-ben. Novatianus nagyon csalódott, hogy nem ő lett a pápa, hanem Kornél, aki hajlandó volt visszafogadni az egyházba azokat, akik az üldözések alatt gyöngéknek bizonyultak. Novatianus ekkor erőszakosan kezdte követelni az összes hittagadók, elesettek kiközösítését. Mivel nem talált meghallgatásra, néhány pap támogatásával elszakadt Kornéltól, püspökké szenteltette magát és ellenpápaként lépett föl. Követőit „tiszták”-nak nevezte, ami miatt sokan csatlakoztak hozzá, püspököket is nevezett ki, s szinte ellenegyházat épített föl. A szakadást utólag azzal indokolta, hogy a hittagadásra, házasságtörésre és gyilkosságra nincs bocsánat az Egyházban, az ilyeneket Isten ítéletére kell bízni. Mindezt latin nyelvű írásaival is terjesztette. Még 251-ben Kornél pápa zsinatot tartott, melyen 60 püspök elítélte és kiközösítette  Novatianust. Követői úgy tartották, hogy Valerianus császár alatt 258-ban vértanú lett. Követői a novatianusok tagadni kezdték a halálos bűnök megbocsátási lehetőségét is. A 4-5. században több egyházközséget alkottak, főleg Rómában és Konstantinápolyban. A 7. században elenyésztek. Teljesedett Novatianus és követői esetében is Gamaliel rabbi mondása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése