2022. 09. 01.

Szent Egyed

Szent Egyed
, Aegidius, (Athén  640 k. - Saint-Gilles, 720 k.) remete, apát. Szülei elhaltával örökségét szétosztotta a szegények között, s Galliába ment. Provence-ban remetéskedett, legendája szerint az Úr egy szarvastehenet küldött hozzá, hogy tejével táplálja. A vizigót Wamba király egy vadászaton rálőtt a szarvasra, de Egyed a testével fogta föl a nyílvesszőt. A király ezután Egyednek ajándékozta a remeteség területét, ahol Egyed kolostort alapított, melyet később róla neveztek el (Saint-Gilles). Sírja a középkorban híres zarándokhely, ereklyéi ma a toulouse-i St. Sernin-templomban vannak. A tizennégy segítőszent egyike, a kubikusok, lókereskedők, pásztorok, szíjgyártók védősztje, bőrbaj, elmebaj, himlő, nehéz nyavalya, rák, vörheny, marhavész, szárazság, terméketlenség, tűzvész ellen kérik oltalmát. Ünnepe szeptember 1-jén van.
A 11-12. századtól ábrázolták. Németországban és Ausztriában gyakran látható késő gótikus oltárokon mint bencés apát, lábánál szarvastehénnel, néha nyíl fúrja át kezét vagy combját. Attributuma még az apáti bot. Egyed a népnyelven olykor Ögyed, főleg a bűnösök szószólójaként, a szoptató anyák védősztjeként, szórványosan a jószág patrónusaként tisztelt szt. Eleven középkori kultuszára már csak a máig gyakori Egyed, Együd családnév emlékeztet. Egyed sírja a kközépkorban egyik kedvelt búcsújáró helye volt. Hazánkból is fölkeresték. 
Elsősorban a kereskedők, céhes iparosok, belőlük kikerült zarándokok, deákok ismerkedtek meg Egyed virágzó francia kultuszával, amelyet azután a maguk otthonában is átplántáltak. Esztergomban már a 11. században őrizték koponyájának három töredékét. Tiszteletéének másik korai hazai nyoma 1091-ben Szent László somogyvári, Szent Egyed oltalmába ajánlott monostoralapítása, amelyet közvetlenül St. Gilles bencés szerzeteseivel népesített be. 
Egy St. Gilles-i illetőségű históriás ének m. vonatkozásait éppen a két monostor bensőséges szellemi kapcsolata magyarázza: a menekülő francia királyné gyermekét a m.agyar király keresztelteti meg s részesíti előkelő lovagi nevelésben. Az ifjú a király lányát veszi feleségül és trónját is örökli. 
Bizonyára bencés kapcsolatokkal függ össze, hogy 1209 óta a garamszentbenedeki apátság pléb-ja máig szintén Egyedet tiszt. védősztjeként. - A szt egykorú hazai népszerűségét a bencés Pray-kódex 13. század elején bejegyzett Egyed-himnusza is igazolja. A hagyomány szerint Eger közvetlen szomszédságában, a felnémeti völgyben állott a Szent Egyedről nevezett bencés apátság. A városon uralkodó Eged hegy is innen vette a nevét. A pálosok IV. Bélától 1248: alapított sátoraljaújhelyi kolostorukat ajánlották Egyed oltalmába. Nagyvárad egyik városrésze Olaszi, 1335-ben templomának középkori védősztje Egyed. Elenyészett patronátusra utal a Szentegyed (Somogy vármegyében), Vasasszentegyed (Doboka vármegyében) falunév, Nagyenyed és Kisenyed nevei mögött is a szent neve rejtőzik. A Mezőpetri határában lévő Egyed-kápolna a környék máig kedvelt búcsújáró helye. A özépkorban Gödöllő közelében is volt Szentegyed falu, valamennyi erdővidéken.Sőt Moldvában Egyedhalmán (Adjud) Egyed-templom, Kotnáron pedig kápolna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése