2023. 02. 02.

35 éves a Maroskeresztúri templomépítés engedélye

 Ne, kit látnak szemeim? Isten hozott mi hozzánk! Hát hogy vagy? Megyünk-e az IMS-vel? – így fogadott engem Tarzi atya 2011. nyarán Esztelneken. Majd beinvitált a rendházba és a kávé mellett jókedvvel elbeszélgettünk, felidéztük a múltat, majd megmutatta az ottani gazdaságot. Ő már gyermekkorától szeretett kertészkedni, állatot tartani. Szerzetesként is igazán Szent Ferenc-i lélek maradt. 1981-ben ismertem meg Tarzi atyát, mint marosszentgyörgyi plébánost, amikor Nyárádtőre kerültem plébánosnak. Már az első találkozásunkkor jó kedélyű, barátságos ember benyomását keltette. Három év múlva pedig a marosvásárhelyi Szent Imre ferences plébánián tevékenykedett, így még gyakrabban találkoztunk és megbarátkoztunk.
1985 adventjének egyik reggelén, Bálint Jenő marosszentgyörgyi plébánossal Csíkba indultunk deszkáért egy IMS-vel (az ARO terepjáró elődje), és beszóltunk a vásárhelyi ferences atyákhoz: Csíksomlyóra üzentek-e vagy akartok-e küldeni valamit, mert megyünk Csíkba.  
Erre Tarzi atya nyomban hozzánk társult, hogy meglátogassa a csíksomlyói atyákat. Amíg ő Somlyón volt, azalatt mi Csíkszentsimonban rövidáru deszkával megraktuk a terepjárót és indultunk Maroskeresztúr felé. Jenő vezetett, Tarzi meg én ott lapultunk a deszkák tetején. Takarót is húztunk magunkra, mert hideg decemberi este volt. Amikor Szovátán haladtunk át, a helyi milícia kint állt és ellenőrizte a tehergépkocsikat. Minket nem állítottak meg, de amikor elhaladtunk mellettük, észre vették, hogy fűrészárut visz az IMS. Tüstént autóba ültek és utánunk hajtottak Sóváradig. Ott megállítottak és ellenőrizték a vezetőnket, kérték a szállítási engedélyt, majd zseblámpával bevilágítottak és megláttak bennünket, akik a ponyva alatt lapultunk. Rászóltak Tarzi atyára – Hé, öreg, mit keresel ott?
Majd kellő magyarázkodás után elengedtek, Maroskeresztúron leraktuk a szállítmányt. Tarzi atyát pedig bevittük a rendházba, mert rövid időn belül a roráté misét kellett kezdenie. Ettől a kalandos utazástól kezdve, valahányszor találkoztunk, mindig felemlegettük az IMS-s történetünket.
Emlékezzünk: 
1981: Elkezdődött a falurombolás.
1982: A maroskeresztúri imaház helyett templomépítési tervrajzot készített Törk Áron sepsiszentgyörgyi építész, amit Bukarestbe felterjesztettünk a gyulafehérvári püspökségen keresztül.
1982: Hosszas várakozás az engedélyre.
1985: A harangláb megnagyobbítása és egy új harang öntése Gyergyószentmiklóson. 
1986: A Vallásügyi Osztály építésze Pascu mérnök látogatása.
Azt ígérte, hogy a náznánfalvi ortodox templomépítési kérés mellett a maroskeresztúri róm. kat. templomot is jóváhagyják.
1987: Tavasztól az építőanyag vásárlásba kezdtünk, id. Székely István gondnokkal. Épületfát és deszkát 4 vagonnal Csíkszentsimonból. BCA-habtéglát Déváról. Cementet Tordáról. Vasat Focsani-ból. Mészkövet Csíkszentdomokosról....
1987: május végén Pascu mérnök közölte, hogy "nektek semmit!"
1987: júliusban templomépítsébe kezdtünk. Megástuk az alapot, 2,45 és a szentélynél 3 méter betonalapot öntöttünk, a szentély alatt 40 nm altemplomot.  6 méter magas falat raktunk, betonkoszorúval. Állt a 27 m hosszú és 9 m széles templom fala. Mindez 14 nap alatt.
1987: az állami hatósáh szervei kiszálltak és letiltották az építkezést. 5 kőművest megbilincseltek és elvitték. Utána vittek engem is.  Két bűntetést írtak a nevemre 3.000 és 15.000 lejes bűntetést. Ez 10 havi fizetésem volt. Egy Dacia 1300 autó ára 60.000 lej volt.
1987: dec. 25. Az Államtanács jóváhagyta a templomépítést. (Mi Jézus Krisztus születését ünnepeltük az altemplomba és a hozzáépített műanyag sátorban. Az állami hivatalok nem ünnepeltek, de nekünk dolgoztak!)
1988. január 13. A Vallásügyi Államtitkárság jóváhagyása. (Maroskeresztúron az altemplomban tartottuk az örökös szentségimádást.)
1988. február 2-án a Maros Megyei Főépítész telefonált, hogy menjek az engedély után. Burchárd Árpád fogadott, dél volt, a Katolikus templom harangja szólt és kiállították az építkezési engedélyt.
1988. március 4. A Marosvásárhelyi Bíróság visszaítélte a 18.000 lej bűntetést: - egyvétségért két bűntetést nem lehet adni, és engedéllyel rendelkezünk.
1989: tavaszán az emeletes plébánia építésébe kezdtünk és a templom tornyának alapját is elkészítettük. 
1989 - 1993: Torony, víz-gáz bevezetés, kő és vaskerítés megépítése, térkövezés, parkosítás.
1993. május 23-án Exc. Bálint Lajos érsek felszentelte a templomot és megáldotta a plébániát. 
2023: A templomszentelés 30. évfordulója.
 
Mindezért Istennek legyen hála és köszönet az egykori híveknek, hogy mellém álltak és együtt dolgoztunk. 
Az elhunytaknak örök nyugodalmat és boldog feltámadást adjon az Úr, az időseknek pedig lelki elégtételt, hogy megtették azt, amit megkövetelt a közösség.
A jelen használóknak kívánom, hogy becsüljék meg ezt a szép templomot és szépítsék, nemesítsék benne lelküket.
 
Szeretettel a maroskeresztúri templom építési engedélyének 35. évfordulóján,
Csíkszereda, 2023. február 2-án. 

Dr. Darvas- Kozma József pápai káplán, esp.-plébános 
 
Az állami hatóságiak fellépéséről:

1 megjegyzés:

  1. Az Isteni gondviselés,meg fizethetettetlen.Dicoseg az Úrnak!🙏🏻

    VálaszTörlés