2023. 02. 13.

Krisztus világa, 2023. február - Szemle

Nyított szívvel és karral – Egy idős néni jött hozzám és arra kért, hogy Ferenc pápának írt levelét fordítsam le és küldjem el Rómába. Hellyel kínáltam és megkértem, legyen szíves mondja el, mi célból írta levelét, figyelemmel hallgatom. Tudja, kezdte beszédét a néni – én hátrányos helyzetű (handicap) vagyok, házbérben lakom. A férjem meghalt, gyermekem nincs. A férjem után háromszáz lejt kapok és a handicap segélyem hétszáz lej. Mindez nem elég a házbérre és a rezsire. Naponta négy órát dolgozom, hogy legyen egy kis ennivalom. Ebben a drágaságban már néhány ezer lej tartozásom is van. Koldulni nem tudok. Gondoltam, hogy Ferenc pápát megkérem, hogy segítsen, mert ő szereti a szegényeket. – Alamizsnát adtam és utána Ferenc pápa társadalmi kommunikáció 57. világnapjára írt üzenetét kezdtem olvasni: ,,Igazságban és szeretetben” (Ef 4,15). Megragadott ez a mondat: Egy olyan történelmi időszakban, amelyet a polarizációk és ellentétek jellemeznek – a háború és annak szítása –, a ,,nyitott szívvel és karral” való kommunikáció iránti elkötelezettség mindenki felelőssége. Főleg a háború és a földrengés szenvedői fele...

Mi különöset tesztek?  – Bellon Gellért püspök elmélkedése (Mt 5,38-48). Az apostoloknak Jézus felhívása szokatlan volt, hogy tegyenek valami különöset Istenért. Az evangéliumban megismerhetjük, hogy milyen szemléletváltozáson kell átmennünk nekünk, mai keresztényeknek és hogyan tudjuk átformálni gondolkodásmódunkat az isteni mértékekre. Az Isten bízott és bízik „a szeretet végső győzelmében”. Az Istennek ezt a bizalmát vesszük át Krisztusban, ez az, ami kereszténnyé tesz.

A Lourdes-i csodás gyógyultak – A Lourdes-I Boldogságos Szűz Mária emléknapján van a betegek 31. világnapja. Ezért lapunk a Lourdes Magazine folyóiratban közölt 67 csodának nyilvánított gyógyulásról számol be. A gyógyulások rendkívüli történetéről a munkát Mathias Terrier készítette a Kegyhelyek Orvosi Irodájában őrzött hiteles dokumentumok alapján. Ezidáig az Egyház 67 lourdes-i gyógyulást ismert el csodásnak abból a 7000-ből, amit az Orvosi Irodába létezése, azaz 120 év óta bejelentettek. Miért ezt a 67 gyógyulást hívják csodásnak és nem a többit? Mert az Egyház által meghatározott, kánoni kritériumokon alapuló orvosi vizsgálat szükséges, hogy az orvosilag megállapított, súlyosan kóros állapot teljesen, tartósan és hirtelen egészségessé változzon, és annak oka orvosilag megmagyarázhatatlan legyen. Egy gyógyulás akkor válik csodává, ha rendkívüli és előre nem látható módon megy végbe, és az teljesen ellentmond a betegség lefolyásának szokásos menetével. A végső döntést mindig a gyógyult lakóhelye szerinti megyéspüspök hozza meg. Ebből láthatjuk, nem egyszerű, hogy valakit lourdes-i csodás gyógyultnak ismerjenek el. A csodáról is szó van, amikor Isten a csodás események által megnyilvánul az emberi történelemben. Olvassuk a 4-5. oldalon.

A keresztút mellékszereplői – V. állomás: Cirenei Simon segíti Jézust a kereszt hordozásában. Dr. Jakubinyi György ny. érsek atya írása. Az 5. állomás megértéséhez ismerni kell a Szentföld korabeli politikai helyzetét. A megszálló római hatóság a római állampolgársággal nem rendelkezőket állami  kényszermunkára vihette. Így került sor Cirenei Simonra is, akit kényszerítettek, hogy segítsen a halálosan elgyengült Úr Jézusnak. Cirenei Simon később a hagyomány szerint keresztény lett, mert a cireneiek jeruzsálemi zsinagógájában többet is megtudhatott az Úr Jézusról. Csak Mk 15,21 említik két fiát, Alexandert és Rufuszt. Cirenei Simon kereszthordozásból azt is megtanulhatjuk, hogy a segítséget mindig hálásan kell elfogadni, akkor is, amikor tudjuk, hogy csak kényszerből vagy érdekből segítenek nekünk. A segítséget mindiga jó Isten adja, és Ő „a szívek és vesék vizsgálója” (Zsolt 7,10), hogy mi vezeti a segítőt a jótékonyságban. (6-7. oldal)

Mi is a Házasság Hete? – Az országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A központi programok fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István. (8.oldal) 

Boros Béla – érsek, temesvári titkospüspök életútja. Virt Lászlótól. A letisztuló arcok éjszakája – Bács Béla-János írása a farsangi alakoskodásról és nagyböjtről.  
Betegek Világnapja, a Szentatya üzenete a katolikus híveknek, és minden érdeklődőnek a világon – bemutatja és kérdez, Bakó Mária Hajnalka. 
FIF – közlemény. A 2023-as nagyobb FIF rendezvények. 
A különös kincsesláda – a hatodik kincs, Jézus egyik bátorító felszólítása, amit egy számrejtvényben találnak meg a kereső gyerekek.  
Derűs oldal: A zsidó férfi válni akar. Érdeklődik a rabbitól. 
Rabbi – A válás nálam 50 rubelbe kerül. 
A válni készülő, kedveszegetten: – Ilyen drága? 
Rabbi, sóhajtva: – Ez magának drága? Válasszon el a feleségemtől, én a tízszeresét fizetem! 
Keresztrejtvényben egy erdélyi költő nevét és versének sorait találják. 
A borítón Kosztolányi Dezső – Februári óda c. verse olvasható.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

 Krisztus világa 2023. januári száma itt olvasható:

https://drive.google.com/file/d/1zfUB6HFK0kWrZ3d6mmuVhnR3eQyVPvf4/view?usp=share_link

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése