2023. 11. 18.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel – Függelék 2.

Szent Ambrus, Milánó püspöke így beszélt Theodosius császárért mondott gyászmisén:
„Adj szolgádnak, Theodosiusznak teljes nyugalmat, azt a nyugalmat, amelyet a szentjeidnek készítettél. Szerettem őt, ezért az élők birodalmába akarom őt követni; nem fogom őt elfelejteni, amíg én is elhívást nem kapok Isten szent hegyére.”
Az egyik legmegragadóbb beszámoló, amely ebben a témában az atyák írásaiból ránk maradt, Szent Ágoston tollából származik, az 5. század elejéről. A tudós püspök elmondja, mi volt az utolsó kívánsága halálos ágyán fekvő anyjának: „Hogy hová teszed ezt a testet, nem lényeges: emiatt semmiképpen ne aggodalmaskodj. Csak arra kérlek, emlékezz meg rólam az Úr oltáránál, akárhol is jársz.” Eme utolsó kívánság ihlette a fiút erre a bensőséges imára: „Ezért könyörgök Hozzád, szívemnek Istene, anyám bűneiért. Nyugodjék békében hitvesével együtt... És bátorítsd, Uram, szolgáidat, testvéreimet, akiknek szavaimmal, szívemmel és a tollammal szolgálatára állok, hogy mindenki, aki e szavakat olvassa, oltárodnál szolgálólányodra, Mónikára emlékezzen.” Itt talál visszhangra a korai egyház gyakorlata, a halottakért mondott ima, valamint a hit a tisztítótűznek nevezett állapot létezésében.
Az elhunyt rokonok és barátok leikéért bemutatott ima és áldozat gyakorlata mélyen gyökerezik az ősi zsidóság hagyományaiban, és minden vándorlás és a szétszóratás ellenére is a mai napig fennmaradt. A szerző néhány évvel ezelőtt számos zsidót látott a híres jeruzsálemi Siratófal előtt a halottaiért imádkozni. Egy, az amerikai zsidóság körében általánosan használt imakönyvben a következő halottbúcsúztató imát olvashatjuk: „Eltávozott testvérünk, álljanak előtted nyitva a menny kapui, pillantsd meg a béke városát és a biztonság helyét, siessenek eléd örömmel a szolgáló angyalok. És álljon készen a fogadásodra a Főpap. Haladj a célig, nyugodj békében, és kelj fel újra az életre... Legyen része a mennyei lakhely nyugalmában elhunyt testvérünk lelkének (akit az Úr lelke vezessen a Paradicsomba), és aki Istennek, a mennyek és a föld Urának akaratából távozott ebből a világból. Borítsa őt be szárnyaival végtelen irgalmában a Királyok Királya. Támassza őt fel napjai végeztével, és engedje őt inni örömének folyamából.”

„Valóban különös” - jegyzi meg B. L. Conway C.S.P.atya „hogy a reformátorok a tisztítótűz és a halottakért való könyörgés ilyen nagyszámú bizonyítékát, amelyek mind az írásokban, mind a hagyományban megtalálhatóak, egyszerűen félresöpörték. De Krisztus evangéliumában a tanítások annyira összefonódnak egymással, hogy egy központi dogma tagadása szükségszerűen maga után vonja több másiknak a tagadását is.

Luthert téves nézete az egyedül a hit által való megigazulásról a halálos bűn és a bocsánatos bűn közötti különbség tagadásához vezette. Ebből az időbeli büntetésnek, a jócselekedetek szükségességének, a bűnbocsánat hatékonyságának és a halottakért mondott ima hasznának tagadása is következett. Ha a bűnt nem elengedik, csak betakarják, ha az evangélium »új embere« Krisztus, aki a maga igaz voltát a bűnös embernek csak beszámítja, tényleg nem lenne értelme a halottakért imádkozni, hogy megszabaduljanak a bűneiktől. A tisztítótűz lutheri tagadásából vagy az a szörnyű tény következik, hogy még a legjobb keresztényeknek a túlnyomó többsége is elkárhozik (ami bizonyos értelemben megmagyarázza az örök büntetés modern tagadását), vagy az a feltételezés, hogy Isten a lelket a halál pillanatában mintegy varázsütésre megtisztítja.”

Ha maga a „tisztítótűz” szó nem is fordul elő a Szentírásban, arra az állapotra, amelyet szimbolikusan jelöl, mind az Ó-, mind az Újszövetség, mind pedig a keleti, illetve nyugati egyházatyák írásai utalnak. Abból, hogy a halottakért mondott imádság hatékonyságába vetett hit általános volt a korai egyházban, az következik, hogy a tisztítótűzbe vetett hit is általános volt. A tisztítótűz léte nélkül ugyanis nem lenne semmi értelme és jelentősége a halottakért mondott imáknak.

- folytatjuk - 

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel – Függelék 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése