2023. 11. 16.

33.A. - A legüdvösebb tett

A Példabeszédek könyve a legjellegzetesebb képviselője Izrael bölcsességi irodalmának, mely több évszázad bölcseinek vallásos gondolatait tartalmazza.
Valójában gyakorlati teológiát ad: Isten megjutalmazza az igazságot, a szeretetet, a szív tisztaságát, az alázatosságot és bünteti az ellenkezőjét. Ezeknek az erényeknek a forrása és összefoglalása az igazi bölcsesség, vagyis az Isten félelme. Az Isten szeretetét felismerő személy szereti Istent, és magát Őrá bízza, akitől mindenünk van, és mindenkor javát akarja. (Péld 31,10-13. 19-20. 30-31) 
A derék asszonyhoz hasonlóan, aki családjának mindent beszerez ügyes kézzel, a bölcs férfi szintén Isten akarata szerint hűségben és odaadó szeretettel szolgálja családját. Ők egymást többre értékelik minden múlandó szépségnél, habár manapság más a divat. Vizsgálódjunk egy kicsit! Leányaink és legényeink napjainkban is kérdezik: Derék legényt, derék leányt ki talál?” De addig, amíg ifjaink és szüleik nem veszik komolyan Isten törvényét, hogy „Ne paráználkodjál! vagy Tisztán a házasságig, hűségesen a sírig!” – addig nem tud senki elköteleződni, családot alapítani. 
A házasok is vizsgálják meg: Miért szeretem hitvesemet? – Hacsak vonásaiért, javaiért szereted, akkor a múlandókat szereted. Ha Isten gyermekét, azt a valakit, aki örök életre hívatott és akit odaadó szeretettel választottál, akkor családodban jelen van az Isten, ott van a boldogság. 
Jézus azt kéri tőlünk, hogy a kapott talentumokkal derekasan és hűséggel szolgáljunk. (Mt 25,14-30) Egy ember egyszer idegenbe készült, ezért összehívta szolgáit és rájuk bízta nyolc talentumos vagyonát. Hosszú idő elteltével megjött és számadást tart szolgáival. … Jézus maga a jóságos gazda, „aki által a kegyelem és igazság lett osztályrészünk” (Jn 1,17). Dicsőséges eljöveteléig a kapott javainkkal gazdálkodjunk bölcsen. ... Ő azzal is számol, hogy különböző képességűek vagyunk, és ezért a szolgálathoz mindenkinek más-más mértékben adja adományait. 
Az egyház megkapta a kegyelmi eszközök teljességét. A Szentlélek is arra terel, tegyük azt, ami hasznunkra van. Így leszünk Isten szentségének részesei. A szentségeket azért kaptuk, hogy éljünk velük. Tisztogassuk naponta lelkünket a bűnbánat szentségében és az Eucharisztiával erősítsük, mert ez a legüdvösebb tett. Ez a szentség az örök élet fájának a gyümölcse. 
Az örök élet lényege abban áll, hogy Isten a saját gyönyörűségében részesíti a mennyországban élőket. Ez lesz a derék és hűséges szolgák jutalma. A gonosz és lusta szolgát, aki mindent tudott, de nem működött közre, maga szájából fogja megítélni. A kegyelem rendjében nincs veszteség, csak örök nyereség. Az Úr napja eljön és a világosság fiait nem éri készületlenül. (1Tessz 5,1-6) Örök létünk biztonsága Istennél van. Isten pedig magához öleli azokat, akik szolgáló szeretettel végzik földi feladataikat.

 

A kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe.” Mt 25,23.

 


 

 

1 megjegyzés: