2012. 04. 07.

HÚSVÉTI VIGILIA

URUNK FELTÁMADÁSÁNAK ÜNNEPE
I. Virrasztás a szent éjszakán, fényünnepség
Az ősi hagyományok szerint ezt az éjszakát az Úrnak kell szentelni, úgyhogy az Evangélium intőszavai szerint a kezükben égő gyertyát tartó hívek hasonlókká lesznek azokhoz, akik Uruk érkezésére várnak, hogy amikor megjön, éberen virrasztva találja és terített asztalához ültesse őket. 
A vigília szertartásának első mozzanata a fényünnepség, a tűzszentelés.
Tűzszentelés. A püspök üdvözli a híveket, majd megáldja a tűzet. A tűz, amelyet megáld az Egyház, jelképezi a nekünk adott Szentlelket, aki feltámasztotta Jézust a sírból. Az újtűz megáldása után a gyertyát vivő pap a püspök elé lép, aki keresztet vés a gyertyába. A kereszt fölé a görög Alfa, -a kezdet-,  alája pedig az Ómega, -a vég- betűt vési, majd pedig a kereszt négy szára közé vési a folyó év négy számjegyét.
Ezután a püspök az újtűzről meggyújtja a húsvéti gyertyát, mintegy jelezve, hogy Krisztus feltámadása bevilágítja a nagypéntek kegyetlen éjszakáját.
Ekkor elindulnak a templom felé és a gyertyát vivő pap énekli: Krisztus világossága. A nép feleli: Istennek legyen hála. Mindannyian vonulunk a templomba, a menet élén a gyertyát vivő pap. A templom ajtóban ismét énekli: Krisztus világossága. A nép feleli: Istennek legyen hála. A ministránsok ekkor - csak ők - meggyújtják a kezükben lévő gyertyát a húsvéti gyertyáról és vonulnak befelé. Amikor a gyertyát vivő pap az oltár elé ér, a nép felé fordul, és harmadszor énekli: Krisztus világossága. A nép feleli: Istennek legyen hála. Ezután az első padokban lévő hívek a ministránsok gyertyájáról meggyújtják a sajátjukat és a lángot, a fényt tovább adják. Ezzel jelezzük, hogy mindnyájunkban él és világít a Jézust feltámasztó Lélek. Felgyúlnak a templom lámpái, jelezve, hogy Krisztus világossága szétáradt.
Ezt követi a húsvéti örömének eléneklése, amelyet állva hallgatunk végig, kezünkbe égő gyertyával. Ennek befejeztével eloltjuk gyertyáinkat.
II. Igeliturgia
A megszokottnál több olvasmány az ószövetségi előképekben és az újszövetség beteljesedésében adja elénk megváltásunk nagy művét. Ezek után következik az ünnepélyes alleluja éneklése, amelyet állva éneklünk. Minden szentmisében az alleluja éneklése állva történik.
III. A keresztség liturgiája
A püspök az asszisztenciával a keresztelőkúthoz vonul és megáldja azt. Ezt követi a Mindenszentek litániájának eléneklése, miközben mindenki áll. A következő mozzanat a víz megáldása, amely Krisztus halálából és föltámadásából fakadó élet és kegyelem jele.
A püspök háromszor a húsvéti gyertyát a megáldott vízbe meríti. Mindez jelképezi, hogy a tűz (a Lélek: az égő húsvéti gyertya) beleereszkedik a vízbe, mert vízből és Szentlélekből születik újjá az ember Isten igéje által.
A keresztségi fogadás megújítása: A ministránsok segítségével a húsvéti gyertyáról meggyújtjuk a kezünkbe lévő gyertyát és megújítjuk keresztségi fogadásunkat. Ezután a püspök meghint bennünket a megáldott vízzel, emlékezve keresztségünkre és az áteredő bűntől való megszabadulásunkra. Ezután a gyertyákat kioltjuk. Ezt követi az egyetemes könyörgés.
IV. Az Eukarisztia liturgiája. – A szentmise folyik a megszokott rendjében.
V. Feltámadási körmenet. Az áldozási könyörgés után a püspök a tabernákulomhoz megy, letérdel, és énekli: Ébredj föl… A kar és a nép folytatja Miért…azután Istenem te megvizsgáltál…Mindnyájan letérdelünk. 
A püspök feláll kezébe veszi az Oltáriszentséget, a nép felé fordul és énekli: Feltámadtam…. A nép: És mégis veled vagyok…A püspök az Oltáriszentséggel csendben a miséző oltárhoz megy, a néppel szembe fordulva háromszor énekli: Békesség nektek, én vagyok alleluja… A nép: Tehát ne féljetek alleluja…
Indul a körmenet énekelve: Feltámadt Krisztus e napon… Elől megy a kereszt. A kereszttől jobbra a feltámadási szobor, balra húsvéti gyertyát vivő személy. Ezt követik a férfiak, az asszisztencia, a papság, az énekkar, majd a nők. Visszaérve a templomban énekeljük: Te Deum, Mennynek Királyné Asszonya, Tantum ergo, szentségi áldás, majd a pápai himnusz és a nemzeti imánk eléneklése. 

Kérjük a testvéreket, hogy vigyázzanak egymásra, fejlődjenek fel a körmenetre. Visszaérve a templomhoz, ne álljunk meg a bejárat előtt, hanem lépjenek be.
 
A feltámadt Krisztus örömét vigyék haza, jó vacsorát és éjszakát kívánunk.
Reggel 8 órakor ételszentelés a Kossuth utcában.
Az első szentmise fél 10 órakor kezdődik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése