2012. 04. 09.

Húsvéti ételszentelés Csíkszeredában 1.

Húsvét vasárnapi ételszentelés
Kép és szöveg: Iochom Zsolt
Húsvét vasárnap Urunk feltámadásának ünnepén, az idei ételszentelésre a Kossuth Lajos utcában, a Szent Kereszt templomtól egészen a Nagy István Művészeti Líceumig terjedő (6-8 sor, 500 m) szakaszon került sor. A húsvéti ételszentelés megőrizte évszázados, eleven ünnepélyességét, ökumenikus jellegét, így a Kárpát-medence legnagyobb ételszentelését tartották Csíkszeredában.
Kereszténységünk legnagyobb ünnepén Tamás József püspök a föltámadt Jézus Krisztus szavaival köszöntötte az ételszentelésre összesereglett gyülekezetet vasárnap reggel: „békesség veletek!”.
„A régi szokást követve megáldjuk az eledeleket, amelyek három szép emléket idéznek a mi számunkra. Idézik a zsidók húsvéti vacsoráját, amelyet Isten parancsa alapján tartottak, aki az Egyiptomból való fogságból szabadította ki őket, hogy elvigye az ígéret földjére. Erre a vacsorára bárányt vágtak, amelynek vérével bekenték az ajtófélfát, amely megmentette őket az egyiptomiakat érő büntetéstől. E vacsora elfogyasztása után indultak útnak az ígéret haza felé. Ez az ételszentelés idézi számunkra azt a vacsorát, amelyet az Úr Jézus tartott apostolaival, és amelyet utolsó vacsorának nevezünk. Ekkor adta Jézus övéinek a legnagyobb ajándékot, a kenyér és a bor színében az ő testét és az ő vérét, hogy legyen lelkünknek is tápláléka, mint ahogy a testnek is van. Minden szentmisében, amelyet bemutatunk ezt a vacsorát jelenítjük meg, és benne Jézusnak ezt a nagy ajándékát. Nem utolsó sorban idézi számunkra őseinket, akik a húsvéti ünnepekre szigorú böjttel készültek, s a tiltott eledelek vételét nem akarták anélkül elkezdeni, hogy azokat meg ne áldatták volna” – ezekkel a gondolatokkal áldotta meg az eledeleket Tamás József püspök a Kossuth Lajos utcában.
Az ünnepi szertartás a pápai, a magyar és a székely Himnusz eléneklésével zárult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése