2012. 04. 14.

XVIII. Felcsíki Egyházi Kórusok Találkozója

Íme ezt írták a mai Felcsíki Egyházi Kórusok Találkozójáról:
Zsúfolásig megtelt szombaton a csíkszeredai Millenniumi templom a Felcsíki Egyházi Kórusok Találkozójának alkalmából. A 18. alkalommal szervezett rendezvényre majd 750 énekes jött el számos felcsíki településről, gyönyörű népviseletbe öltözködve, mindenki a saját vidékének hagyományai szerint.
korustalalkozo (3)_b
A rendezvény 10 órakor szentmisével vette kezdetét, utána pedig Csíkmadaras, Csíkszentdomokos, Balánbánya, Csíkdelne–Csíkpálfalva, Csíkszentmiklós–Borzsova, Gyímesközéplok, Csíknagyboldogasszony, Csíkrákos, Csíkszenttamás, Hidegség, Szépvíz, Gyímesbükk, Csíkdánfalva, Csíksomlyó Kegytemplom, Madéfalva, Gyímesfelsőlok, Csíktaploca, Csíkszentmihály és Csíkszereda Szent Kereszt kórusai énekelnek. Minden csoport két kórusművet adott elő.
Érdeklődésünkre Csíkszentmihály–Ajnád kórusának két tagja, Fénya Szabolcs és Szőgyör Domokos elmondták, résztevőként felemelő érzés tölti el őket. A negyventagú kórussal már harmadjára vesznek részt a találkozón. A harmincöt személyből álló csíkkarcfalvai kórus két hölgytagja, Sánta Tímea Katalin és Farkas Melinda is lelkes örömmel számolt be az eseményen való részvételükről, mely lelki feltöltődés számukra. Előző öt, utóbbi viszont már hetedik alkalommal vesz részt találkozón, amelynek minden esztendőben más-más település a házigazdája.
„A kórustalálkozót 1995-ben Fejér István szentdomokosi kántor kezdeményezte és nyomban el is indították. Rögzítették a kórustalálkozó időpontját, ami a húsvétot követő első szombat. Az idei találkozó előkészítését február 8-án tartottuk. Tizenkilenc kórus nevezett be és megtörtént a sorsolás is a kórusok fellépésének sorrendjéről. A magasztos találkozót a 750 énekes ajkán felcsendülő Eljöttünk mind, zengjen az ének című kánon zárta. Mindez Isten dicsőségét szolgálja. Az idei rendezvény szervezői a Szent Kereszt Főplébánia Csíkszereda, a Gaudete Zenei Egyesület és a Hargita Megyei Művészeti Népiskola voltak” – mondta Darvas-Kozma József esperes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése