2012. 04. 06.

Nagypéntek.

Nagypéntek. Délután 3 órakor keresztutat végzünk. Az Egyház – ősrégi hagyomány alapján – ezen és a következő napon egyáltalán nem mutat be szentmiseáldozatot, nem szolgáltat ki ünnepélyesen szentségeket. Szigorú böjt, hústilalom van. Háromszor lehet étkezni és egyszer jól lakni, mert Urunk kínszenvedésére és halálára emlékezünk. A templomi liturgia 18 órakor kezdődik. Ennek a szertartásnak három része van: 1. az igeliturgia, 2. hódolat a szentkereszt előtt, 3. szentáldozás.
A pap és a segédkezők úgy öltöznek, mint ahogy a miséhez szokás, piros színű ruhába. Az oltárhoz vonulnak, ott meghajolnak és a pap arcra borul, és egy ideig csendben mindenki imádkozik.
Ezután a pap a segédkezőkkel a papi székhez vonul, és a nép felé fordulva mondja: Emlékezzél meg irgalmasságodról, Urunk, Istenünk, és örök oltalmaddal szenteld meg híveidet, akik számára vére árán szerezte a húsvét szent titkát a te Fiad, Jézus Krisztus. Aki él és uralkodik mindörökkön-örökké.
Az igeliturgiában Izajás próféta 52. és 53. fejezetét olvassuk a hozzátartozó 30 zsoltárral. Következik a szentlecke a Zsidókhoz írt levél 4. és 5. fejezetéből. Ezután meghallgatjuk Urunk szenvedésének történetét (Passio) Szent János szerint.
Az ige liturgia segít, hogy elmélkedni tudjunk Urunk halálba menő szeretetéről. Tíz könyörgést végzünk a világért, hogy Jézus húsvéti misztériuma megszenteljen mindenkit. Utána hódolunk a Szent kereszt előtt, majd szentáldozáshoz járulunk. Liturgiánk végén szentségimádást végzünk 22 óráig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése