2012. 04. 05.

Nagycsütörtök esti szentmise és lábmosás

Nagycsütörtöki esti misében az egyházi rend, vagyis a papság szentségének rendelését is ünnepeljük. Az egyházi rend által a Krisztustól apostolaira bízott küldetés teljesítése folytatódik az Egyházban az idők végezetéig. A szolgálati papság az általános papság szolgálatában áll, hogy a keresztségben kapott kegyelmeket mindenki ki tudja bontakoztatni és üdvösségre jusson.
Hét évvel ezelőtt, Boldog II. János Pál pápa 2005. év nagycsütörtökére a papoknak írt utolsó levelében arra kért, hogy ápoljunk magunkban a hálaadó lelkületet. Legyünk hálásak az életünk folyamán kapott ajándékokért: különösképpen a hit ajándékáért, amelynek köszönhetően a hit hirdetőjévé válhattunk, és a papi hivatás ajándékáért, amely bensőleg felszentelt Isten Országának szolgálatára.

Ezt a szeretet szolgálatot végezzük, és ennek jeléül 13 elsőáldozásra készülő gyermek lábát megmossuk (itt Judás helyett bevettük Mátyást és Pált). Msgr. Tamás József püspök a 13 gyerek, Albert Dávid, Antal Botond, Ábrahám Tamás, Bartha Botond, Ciobanu Antal Róbert, Farkas Tamás József, Gál Dániel, János Dávid, László Ákos, László Örs, Szőcs Ádám, Sztráti Endre, Zsigmond Ábel lábát rituálisan megmosta és megcsókolta.  
Az Ige liturgia felkészített az Eucharisztia befogadására. A Vele történő találkozás kiteljesítette, Krisztus ígéretét: "Veletek vagyok minden nap a világ végezetéig“ (Mt 28,20). Az Eucharisztiában Ő a mindennapi kenyerünk, az Egyház életének középpontja, az örök élet záloga, akiben megízleltük a mennyei Jeruzsálem örömét itt a földön.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése