2012. 04. 07.

Húsvétvasárnap - Ez a legszebb diadal...


Örvendetes hír, hogy a magyar Legfőbb Ügyészség kinyilvánította istenszolgája Mindszenty József bíboros teljes körű jogi, erkölcsi és politikai rehabilitálását. A II. világháború után a kelet-európai államokban a hatalomra került kommunisták a katolikus Egyház és vezetői ellen előre megtervezett egyház- és keresztény vallás ellenes politikai koncepció szerint kirakatpereket készítettek és folytattak le, hogy a katolikus híveket megosszák, megfélemlítsék és az Egyházat szétzilálják. Ilyen volt az 1949. évi Mindszenty-per, a Márton Áron-per, az 1951-es Grősz és társai pere. 
Mindezek prototípusa Jézus-pere. Nagypénteken reggel Annás és Kaifás főpap kezébe összpontosult a Jézus-esemény. A koncepciós pert előre megszervezték. Jézust foglyul ejtették. Szándékukat Pilátusra kényszerítik és végrehajtatják a kivégzést. A szombat beállta előtt Jézus sírjához őröket állíttatnak, nehogy megtörténjen az, amiről beszélt, hogy harmadnapra feltámad. Húsvét hajnalán minden törekvésük meghiúsult Jézus feltámadásával. A szeretet diadalmaskodott. Azóta minden nagypéntekre húsvét következik.
1967. február 6-án Enver Hodzsa az albániai Durazzoban uszító beszédet mondott. Utána a diákok és tanárok bedeszkázták a város összes egyházi épületét. A diktátor bátorítása mellett ez az „első szikra” futótűzként terjedt el az egész országban. Májusig minden egyházi intézményt bezártak vagy leromboltak, és szinte teljesen megsemmisítették a papságot. Közben a világban húsvéti események voltak. A kommunizmus mégis leszerepelt. Az emberek lelkéből feltört az Isten utáni vágy, és az Egyház ma reneszánszát éli.
Húsvét üzenete, hogy a gonoszság ideig-óráig megcsúfolhatja az Isten szeretetét, az örök emberi értékeket megtiporhatja, de megsemmisíteni soha nem tudja. Vajon belekapaszkodunk-e Krisztus győzelmébe, hogy a világban kudarcot ne valljunk?
Egy régi legenda szerint valaki súlyosan megsértette királyát. Halálra ítélték: vasketrecbe zárták, ahová majd beengedik a fenevadakat. Trombitaszóra kellett a vadállatok ketrecének ajtaját felrántani, hogy azok előrontsanak és szétmarcangolják az elítéltet. A bűnös remegett, várta a szörnyű halált… Amikor megérkezett a király, megadta a jelet, harsonák, kürtök szólaltak meg, és íme …. Az oroszlánok és tigrisek helyett egy fiatal, fehér bárány ment be, piros szalaggal a nyakán. Szelíden közeledett a halálraítélthez és csendben lefeküdt a lába elé.
Ez a régi legenda megvilágítja Krisztus megváltói tevékenységét. Isten szent felségét mi sértettük meg az ősbűnnel és személyes bűneinkkel. Az istenközpontúságból az én-központúságba léptünk, ezzel életünk végessé lett és örök szeretetlenségbe torkollott. E siralmas állapotban szólaltak meg Isten harsonái, a próféták. Az idők teljességében felnyíltak a zárak, és a szörnyű halál helyett, az Isten Báránya saját vérével megigazulást szerzett nekünk. Érthető húsvéti örömünk: "Az égben immár ujjongva zengjen az angyalok kórusa, és ujjongjanak Isten csodálatos művei: fölséges királyunk győzelmét búgó kürtnek hangja áldva áldja! A föld is örvendjen, hogy ekkora fényár sugárzik rája, és a nagy Király örök tündöklése árad el rajta: érezze meg az egész nagyvilág: már tovatűnt a bűnnek árnya! És vígság töltse el szentanyánkat, az Egyházat, hogy ilyen fényesség ragyog benne, Visszhangozzék a nép szent éneke, bátran töltse be az Isten házát.” Ezt a húsvéti örömet zengi Isten házában százmilliók ajka: „Föltámadt Krisztus e napon, alleluja! Hála legyen az Istennek.”
Ez a húsvéti misztérium: Jézus értünk megtestesült, szenvedett, meghalt és föltámadt. Győzelme a miénk is, ha hittel befogadjuk.
Ezután jöhet a kérdés, mennyit ér az ember? Talán az ember az embernek nem sokat. Az Istennek mindent. Mi vagyunk Isten értékei, neki mindent jelentünk. Az ember értékét a meghalt és feltámadt Krisztus hirdeti.
Hát lobogjon szívünkben húsvét üzenete: szeret az Isten, Jézussal örök életünk van!
Krisztus győzelmébe kapaszkodva az idő kirakatperei ellenére is győztesek leszünk. „Zengje öreg – fiatal, ez a legszebb diadal: Föltámadt Krisztus!”
Minden ember testvéremnek kegyelemteljes Húsvétot kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése