2012. 04. 07.

Vigília - Kegyelemteljes Húsvétot!

Miért kívánjuk a Húsvéti ünnepet? Az valami jó? – kérdezheted kedves Testvér.
1. Azért kívánjuk a Húsvéti ünnepet, mert megismertük életünk célját. Az ember definíciójához tartozik az Isten. Nélküle nem lehet igazán megmondani kicsoda az ember. Azt, hogy kik, honnan, miért vagyunk és hová tart életünk, minderre – felvezető módszerrel - teljes választ csak Jézus Krisztus adott húsvéti misztériumával.
Napjainkban a világi vezetésre vállalkozótól elvárjuk, hogy a közjó szolgálatáról legyen átfogó, világos képe és ismerje azt a szétágazó, sajátos feladatot, amit betölteni akar, mert a közösséget csak is így lehet jól szolgálni. Ezen felül pedig szeresse azt a közösséget, települést, országot és annak tagjait, lakóit, akiket szolgálni akar. Papnál, pedagógusnál, közszolgálatra vállalkozónál a felkészültség mellett a szolgáló szeretet a másik fontos elem.  
Ha valamirevaló játékboltba szétnézünk, hamar észrevesszük, hogy a gyermekjátékok jelentős részét a ”darabka” játékok alkotják. A kirakós dolgok a gyerekek szellemi fejlődésének eszközei. Fejleszti megfigyelő képességüket és logikus gondolkodásra készteti. Előbb a játszani akaró gyerekkel ismertetjük, hogy abból a sok elemből mit próbáljon összeállítani. Meg kell ismernie a képet, hogy emlékezetébe véshesse. Csak a kép megismerése után tudja igazán összeilleszteni a darabkákat.
2. A húsvéti esemény a kereszténynek átfogó képet nyújt az Úr Krisztusról, sőt az emberről és jövőjéről. A húsvéti misztérium az életet meghatározó és átjáró esemény és igazság. Az evangéliumi szakasz (Mk 16,1-7) a húsvéti események egyik szeletét  mutatja be. Az itt említett személyek előtt ismertnek és közelinek számított Jézus, akinek személye körül történik minden cselekmény.
Szent Márk evangélista felvezető módszerrel siet segítségünkre. Bemutatja Magdolnát, Máriát Jakab anyját és Szalómét, akik kora reggel Jézus sírjához siettek, hogy kifejezzék tiszteletüket iránta, aki életében szeretettel, jóakarattal és irgalommal volt irántuk (emberi ragaszkodás).
Az elmozdított kő láttán, bementek a sírba. A sírt üresen találják (ez a bevezető jel a hithez).
Az angyali jelenésben ekkor kapják a természetfeletti tájékoztatást, hogy a keresztre feszített Jézust, akit oda temettek, feltámadt. Ő győzött a halál és a bűn felett. Ez a hit az egész egyházé, ezért az angyal az apostolokhoz irányítja a három asszonyt.
Szent János (Jn 20,1-9) apostol, Mária Magdolna híradásáról számol be, kiemelve, hogy Magdolna nem értette meg az üres sír üzenetét, és azt másképpen adta hírül (egyéni értelmezés). E döbbenetes hír hallatán – üres a sír –, Péter és János gyorsan a sírhoz futottak, hogy megbizonyosodjanak (emberi magatartás).
A sír üres, látják az összehajtott lepleket és a kendőt, amelyek Jézus testét takarták. Ezek a dolgok felkeltették, de ami mögötte volt, az is segítette a hitre (fejlődés a jelek láttán). Ez nem volt más, mint a Jézussal töltött három esztendő minden tanítása, tette és közlése (Színeváltozás, Jónás jele, templom jele, utolsó vacsora stb).
A Szentsír szavak nélküli látványa ébresztette Jánosban és Péterben a csodálkozást és a hitet: Látta mindezt és hitt.
3. Az apostolok húsvéti hite meggyőző jeleken nyugodott: Jézus megjelenésein. Meggyőződtek arról, hogy ugyanaz a személy áll előttük, ugyanazzal a szeretettel és a megváltás művének a befejezésével, akit halála előtt ismertek. 
A húsvéti hit tartalma az, hogy Jézus a valóságos halálon átment a valóságos örök életbe, s ezzel megmutatta a földi élet igazi célját. Amikor végső célunkat megismerjük, akkor tudunk tájékozódni ebben az összekuszált világban. Mindennapi tevékenységünket pedig a végső célra irányítjuk, és minden részlet megvalósítás Krisztushoz visz közelebb. E haladás mindig sikert jelent. A siker, pedig örömmel jár, életérzéssel, életigenléssel, életderűvel. Erre az igaz és gazdagító életérzésre minden embernek szüksége van, mert ez megnyugvást ad, nekem is, neked is, mindenkinek. Ez a szív megnyugvása Istennél. Ezért kell a Jézus Krisztusban kapott föltámadás és örök élet. Ezért kívánunk kegyelemteljes Húsvétot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése